Egyéb kategória

Mi az oka annak, hogy 19 embert akasztottak fel fekete mágiáért a XVII. századi Új-Angliában?

19 embert akasztottak fel
19 embert akasztottak fel

330 éve e napon végezték ki a boszorkánysággal vádolt személyeket. Az áldozatok közül hatan férfiak voltak, az akasztottak többsége azonban szegénységben élő, idős asszony.

1692-ben Salem Village-ben (ma Danvers), egy Salem melletti faluban pár fiatal lány, köztük Abigail Williams, Ann Putnam, Betty Parris és Mary Warren, Susanna Walcott több környékbelit is megvádolt azzal, hogy rontást tett rájuk és megbabonázta őket, tehát nyilvánvalóan a Sátánnal szövetségben álló boszorkány.

A kis közösség szerény körülmények között élt a hideg új-angliai télben, rettegve az indián betörésektől; lelkipásztoraik dörgedelmes szónoklatai minden héten a Sátán kísértéseiről és az ezek ellen védő szigorú erkölcsökről szóltak; nem csoda hát, hogy könnyen elhitték a lányok vádaskodásait. A megvádoltakat felszólították, hogy vallják be, hogy boszorkányok (ez esetben földjüket, vagyonukat elkobozták), vagy felakasztják őket. A vádaskodások egyre több és több embert érintettek, és pár hónapon belül már nemcsak Salem városát érintették, hanem több környékbeli településre is átterjedtek.

Mennyire sérülékeny egy közösség, ha normarendszere a félelemre épül?

Brian A. Pavlac • TED-Ed: Hogyan zajlottak a salemi boszorkányperek? • Magyar fordítás: Herczeg Zsófia:

A perek után több bíró és esküdt is bocsánatot kért az igazságtalan eljárások miatt, és a továbbiakban az amerikai hatóságok is fokozottan figyeltek arra, hogy a jövőben ne lehessen a törvények mögé bújva ártatlanokat meghurcolni, politikai, vallási vagy személyes érdekeket érvényesíteni.

1711-ben kártalanították az igaztalanul megvádoltak családját, és ma már egy szobor is őrzi az emléküket.

Idővel a kislányok furcsa viselkedése is orvosi magyarázatra lelt. Abban az évben különösen esős volt az időjárás, ezért elszaporodott az anyarozs nevű gabonaparazita. Az anyarozzsal fertőzött lisztből készült kenyér elfogyasztása után látomások és rángás tapasztalható, ezért valószínű, hogy a lányok is ettől lettek rosszul.

Abigail Williams, aki az egész boszorkányüldözést elindította, néhány év múlva nyomtalanul eltűnt. Volt, aki látni vélte egy Salemből induló hajón elmenni, később pedig Bostonban prostituáltként dolgozni. Az árva gyerek, aki közvetve több ember haláláért is felelős volt, voltaképpen ugyanúgy a salemi boszorkányüldözés áldozata lett. 

A perek egyik hatásaként a kormányzatra gyakorolt puritán befolyás lassan, de fokozatosan eltűnt, és a perek során tapasztalt túlkapások intő példaként szolgáltak szűk egy századdal később az Egyesült Államok törvénykezési gyakorlata alapjainak lefektetésekor is.