Hazai hírek

„A kocka el van vetve…”

Vašečka
Richard Vašečka

„A kocka el van vetve, augusztus 31-én távozunk a kormányból” – jelentette ki pénteken az SaS-t vezető Richard Sulík. Állítólag az oktatási minisztériumot Branislav Gröhling után az OĽaNO jelenlegi parlamenti képviselője, Richard Vašečka, a törvényhozás oktatási bizottságának elnöke venné át…

Mgr. Richard Vašečka (* 1973. november 3., Pozsony) szlovák vallástanár, politikus és író. A zsolnai Assisi Szent Ferenc Gimnáziumban katolikus vallástanárként dolgozott. Jelenleg harmadik ciklusát tölti a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának tagjaként, ahol az OĽaNO parlamenti klub tagja. Kompromisszumkész és rugalmas hozzáállásának köszönhetően, amelyet még a konzervatívabb közönség felé is képes közvetíteni, a parlamenti klub alelnöke és a Nemzeti Tanács Oktatási, Tudományos, Ifjúsági és Sportbizottságának elnöke lett. Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszterrel együtt dolgozott a tankönyvpiac megnyitásán.

Az iskolai bizottság elnöke
Az iskolai bizottság elnökeként szorosan részt vett a szlovákiai iskolák finanszírozásának kiegyenlítésében. Törvénymódosítást terjesztett be a parlamentben, hogy megszüntesse a vallási és magániskoláknak az állami iskolákkal szembeni megkülönböztetését.

A meg nem született élet védelme
Második ciklusában ismételten benyújtotta a meg nem született élet védelméről szóló törvényjavaslatot. A jelenlegi ciklusában támogatta Anna Záborská kezdeményezését, aki törvényben szeretné meghosszabbítani az anya döntési idejét a terhesség megszakítása előtt.