Kitekintő Oktatás

Iskolapszichológus helyett rendőrt az iskolába?

schoolpolice„Az iskolarendőrség nem a megoldás, hanem maga a probléma.” Állapítja meg Gyarmathy Éva „Erőszak kontra szakértelem” című írásában a Heti Világgazdaságban.
A magyar nevelésben mély gyökere van a lenyomásnak, a fenyegetésnek és az erőszaknak, a „kell neki két pofon, és helyre is van téve a gyerek” szemléletnek. Ugyanez az oktatásunkban a minősítés és a büntetés fogalmak alatt található.

Az írás példákat sorol a civil szférából kölcsönvehető megoldásokra, amelyek bármelyike inkább közelíthet a problémakezeléshez, mint a magyar kormány szándéka.

»Megpróbáltunk kimászni az elmaradott és mérgező nevelési szemléletből, de a tehetetlenség átlendítette az ingát a másik irányba, és sok éven át a „frusztrációmentes nevelés” került előtérbe, ami még ma is jó hivatkozási alapot ad a keménykedőknek. Pedig ez a fogalom így nem is létezhet, hiszen

a nevelés, a szocializáció folyamata sok frusztrációval jár, mert a társadalomba való beilleszkedésről szól, ami azt jelenti, hogy amennyiben nem az erőszak tombol, akkor érdekeket kell összeegyeztetni minél fájdalommentesebben.

Ez az, amit az erőszakmentes kommunikáció tanít. Társadalmi szinten is ez a leghatékonyabb út. A 21. században akkora szellemi és technikai erőkkel rendelkezik az emberiség (legalábbis egy része), hogy ha ezeket az erőket nem tanuljuk meg egymással és a természettel harmóniában használni, az, a maga alatt a fát vágó ostoba ember esetének kiváló példája.«

A szerző kitér az új Nemzeti Alaptanterv visszásságaira is, amelyek ellen a pedagógustársadalom és a szakmai szervezetek folyamatosan tiltakoznak – hiábavalóan.

„Vagyis az oktatási intézmények szintjén az erőszak megelőzése lenne a cél, amihez nem rendőrök kellenek, hanem a 21. századi elvárásoknak megfelelő tanulási lehetőségek, és olyan szakemberek, akik hatékonyan tudják a pedagógusok munkáját támogatni. A mai gyerekekben is rendkívül sok lehetőség jelenik meg, de a korábbiakhoz képes sokkal nagyobb különbségekkel, egyenlőtlenséggel megterhelve. A megoldáshoz nem erőszak, hanem szaktudás szükséges, ami persze nem mindenhol van meg” – szögezi le a cikkíró.

Az írás számos korábbi cikk, illetve tematikus írás linkjét tartalmazza a téma körüljárásához.