Felhívások Közösség

Budapesti és pozsonyi színházak után a Kassai Thália Színház látogat Fülekre

2022. november 12-én, szombaton 18.00 órai kezdettel a Kassai Thália Színház Carlo Goldoni BUGRISOK című zenés komédiáját adja előt Füleken a Városi Művelődési Központ színháztermében.

Játsszák: Bocsárszky Attila, Latócky Katalin/Varga Lívia, Dégner Lilla, Madarász Máté, Szabadi Emőke Katalin, Nádasdi Péter, Ollé Erik, Nagy Kornélia, Illés Oszkár, Rubóczki Márkó. Rendezte és színpadra alkalmazta: Matusek Attila.

Válságban a család! Veszélyben a hagyományos családmodell! Krízisben a házasság intézménye! Felborultak a nemi szerepek! Hol vannak a nőies nők és a férfias férfiak? Baj van! Nagyon nagy baj, Carlo Goldoni mester vígjátéka alapján legalább 250 éve.

Mindenki valamilyen titkot rejteget. Férfiak és nők mindennapi csatározása. Generációk háborús terepe. A szabadság feslettség és a rabság az erkölcs? Az együttélés, mint terror, de ki az áldozat és ki a zsarnok? Egy vitában csak az egyik félnek lehet igaza? Csupa olyan kérdés és állítás, mely egyformán érvényes és fontos téma a 21. század kaotikusnak tűnő és értékválságosnak látszó korszakában és a 18. századi Velence karneválvégi hétköznapjaiban is. A karnevál a maszkok felöltésének időszaka. De mi van akkor, ha valaki egész életében álarcot visel?

A darab szerzője, Carlo Goldoni (1707–1794) végignevetett és végignevettetett egy izgalmakkal teljes évszázadot, méghozzá két nyelven: olaszul és franciául. A legtöbbet
játszott színpadi szerzők közé tartozik. A nagy ókori görög és latin komédiaszerzők, és az előbbi században élt Molière után ő fedezi fel a színpad számára a humor új forrásait, amelyek azóta is elemei az újkori és még újabb kori vígjátékoknak. Több mint 150 színjátékot írt, ezeknek java része vígjáték. Szakadatlan író volta mellett volt rendező, színigazgató. És közben fiatal kora óta igen jó hírű jogász. Jellemkomikum és helyzetkomikum – vagyis lélektani tartalmú vígjáték és váratlan fordulatokkal is nevettető bohózat egyaránt otthon van a színpadán. (Forrás: Hegedűs Géza: Irodalmi arcképcsarnok)

Az előadásra az elővételes jegyek online is megvásárolhatók a művelődési központ honlapján (www.kultura.filakovo.sk).

A Füleki Városi Művelődési Központ hagyományosan az egész év folyamán készül színházi előadásokkal a Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében. Idén februárban Tasnádi István Nézőművészeti Főiskola c. vígjátéka nyitotta a rendezvénysorozatot Mucsi Zoltán, Katona László és Scherer Péter szereplésével. Tavasszal a komáromi City Reboot társulat, a budapesti Örkény István Színház, valamint a budapesti Nézőművészeti Kft. előadásait láthatta a felnőtt közönség. Júniusban a Štúdio L+S pozsonyi társulat, augusztusban pedig a Palóc Napok és Városnapok keretében a pozsonyi Divadlo GUnaGU színház szlovák nyelvű komédiái várták a nézőket.