Tanuljunk Természetismeret

Távtanítás – Alapiskola 8. osztály • Klímaváltozások. Az üvegházhatás

Klímaváltozások. Az üvegházhatás

A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács és a Pannon RTV közreműködésével 2020-ban az általános és a középiskolák minden osztálya számára egy teljes évnyi tananyag kerül rögzítésre. A tanórák a YouTube-on érhetőek el a diákok szülők számára, akik szükség esetén az így létrehozott tudástár felhasználásával sajátíthatják el a tananyagot.

Tanár: Szép Hedvig

Az üvegházhatásAz emberi tevékenység lokális klímaváltozást tud előidézni. Egyre több bizonyítékunk van azonban arra is, hogy az erdőirtás és az emberi tevékenységek által a levegőbe kerülő bizonyos szennyező anyagok globális klímaváltozást okoznak. A Föld atmoszférájának hőmérsékletét nagymértékben befolyásolják azok a természetes és antropogén tényezők, amelyek az atmoszférán áthaladó napsugárzás mennyiségét és minőségét határozzák meg.

Az üvegházhatás: a Földet burkoló légtakaró a napfény rövid hullámhosszú (nagy energiájú) sugárzását átereszti, a földfelszínt melegíti. Az innen kilépő hosszú hullámhossz-tartományú, alacsony energiájú hősugárzást az atmoszférában található ún. üvegházhatású gázok abszorbeálják. (Atmoszféra nélkül T=255 K lenne, ma az átlaghőmérséklet 288 K.)

A globális hőmérséklet növekedése a légköri CO2-koncentráció fokozatos emelkedése következtében egyes szakemberek szerint még nem bizonyított tény. Mások szerint azonban a globális energiamérleget drámai módon befolyásolja az üvegházhatású gázok  koncentrációjának változása az atmoszférában, és ez a változás kb. az 1950-es években kezdődött.

A legfontosabb üvegházhatású gázok.

Gáz Tartózkodási idő (év) Relatív hatékonyság Hozzájárulás a XX. sz. végén (%) Legfontosabb források
szén-dioxid (fosszilis tüzelőanyagokból) 2-4 1 57 (44) szén, olaj, gáz égetése erdőirtás
szén-dioxid (biológiai forrásból) (13)
CFC-k 75-111 15 000 25 habok, aeroszolok, hűtőszekrények, oldószerek
metán 11 25 12 vizes élőhelyek, rizstermesztés, fosszilis tüzelőanyagok bomlás
dinitrogén-oxid 150 230 6 fosszilis  tüzelőanyagok, műtrágyák, erdőirtás