Biológia Szabadidő Tanuljunk

Nézzük meg közelebbről

Több mint egymillió ismert rovarfaj él a világon, és a kis lények legtöbbjét az ajtón kilépve megtalálhatjuk. Nézzük meg őket közelebbről. A rovarok az ízeltlábúak törzsébe tartoznak. A rovar három részből álló testtel, hat lábbal, két csáppal, összetett szemmel rendelkezik, és egy csoportjának szárnyai is vannak.

A kifejlett rovar (imágó) teste három nagy testtájra (szelvénycsoportra) tagolódik. Ezek:

  • fej (caput),
  • tor (thorax) és
  • potroh (abdomen).

Vannak olyan ízeltlábúak is, amelyek nem a rovarok családjába tartoznak, például a pókok és a skorpiók. A rovarok és egyéb kisméretű állatok fényképezése remek szórakozás.

Az alapszabály a közeli fényképezés esetén: közel kell kerülni a témához. A rovarfotózáshoz makróobjektív szükséges, amelynek segítségével nagyon rá lehet élesíteni a témára.

A kompozícióban a háttér színe fontos szerepet játszik. Ha a téma sötét színű, ahogyan sok rovar az, egy világosabb, életlen háttérrel az állat kiemelkedik környezetéből, hogy a nézők tekintetét magára vonja.

A rovarok meleg időben sokkal aktívabbak: fényképezzük őket kora reggel vagy este, amikor hűvösebb van, és lassabban mozognak. Ezekben a napszakokban a fény is gyönyörű.

Ha a téma és a háttér is fényesen megvilágított, a rovart nehéz elkülöníteni a környezetétől. Hordozható háttérként működhet akár bármilyen háztartásban fellelhető eszköz is, például egy zsebkendő vagy egy darab papír, amelyet a téma mögé helyezhetünk, hogy a témának egyszínű hátteret biztosítsunk, és elkülönítsük környezetétől. (Nikon)

Kakukktojásként egy gekkó és egy teknős is szerepel a galériában…

Just Macros

Behind the Lens