Kitekintő

Miért térdelnek le egyes focisták a meccs előtt

A sportesemények előtti térdre ereszkedés sokakból vált ki nem éppen békés reakciókat. Vannak akik az ilyesfajta véleménynyilvánítás ellen vannak, vannak akik nem is tudják mi zavarja őket. Miért is térdelnek a le sportolók?

Nem is térdepléssel kezdődött a dolog, Colin Rand Kaepernick, a San Francisco 49ers két fekete bőrű játékosa volt az első, aki 2016-ban úgy protestált egy NFL-előszezonban játszott mérkőzés előtt, hogy ülve maradt az amerikai nemzeti himnusz alatt, tüntetve a faji igazságtalanság, a rendőri brutalitás és elnyomás ellen.

„Nem fogok felállni, hogy büszke legyek egy olyan ország zászlajára, amely elnyomja a feketéket és a színes bőrűeket. Számomra ez több, mint futball, és önzés lenne a részemről, ha ezt másként nézném. Holttestek hevernek az utcán, miközben az elkövetők fizetett szabadságra küldik, és megússzák a gyilkosságokat” – nyilatkozta.

A következő hetekben már Eric Reid társaságában térdeltek le minden mérkőzés előtt, mert az üléssel nem akarták kigúnyolni vagy megsérteni az amerikai himnuszt.

Miért is térdelnek a le sportolók?

A Black Lives Matter (magyarul a fekete életek számítanak, rövidítve BLM) egy 2013-ban létrejött  decentralizált civil jogvédő mozgalom, ami erőszakmentes polgári engedetlenséggel tiltakozik a rendőrök feketékkel szemben történő rasszista indíttatású erőszakos fellépése ellen. A szervezet alapüzenete az, hogy mindenki megérdemli a jogszerű rendőri eljárást még akkor is, ha egyes bűncselekmények esetén kimutatható egyértelmű érintettsége. A Black Lives Matter akkor kezdődött, amikor felmentették azt a floridai rendőrt, aki lelőtt egy fegyvertelen fekete férfit. Ekkor vált sajtóüggyé az, hogy az Amerikai Egyesült Államokban sokkal több fekete fiatalt ér rendőri brutalitás, mint fehéret.

A BLM a 2020‑as években lett igazán ismert, amikor hatalmas tüntetéshullám indult amiatt, hogy George Floyd egy fehér rendőrtiszt erőszakos fellépése miatt a rendőri intézkedés során életét vesztette. A rendőri intézkedésről, annak brutalitásáról videófelvétel is készült, az incidens pedig hatalmas tüntetéseket, lázongásokat eredményezett a világ több nagyvárosában is. Vannak , akik az akkor 46 éves, büntetett előéletű George Floyd múltját citálják támaszként a térdeléssel szembeni véleményük alátámasztására, elvonatkoztatva attól az apró ténytől, hogy bármit is tett korábban, a tragédiát kiváltó eseménysor szereplői között ő volt az áldozat. Persze a sajnálatos halálesettel végződő igazoltatásakor már közel négyéves volt a térdeléssel való kiállás.

A térdelés Amerikában specifikusan a feketékkel szembeni rendőri bánásmód elleni tiltakozás gesztusa, de jelentése az évek alatt változott, kibővült, napjainkra már a rasszizmus elleni kiállás egyik szimbóluma lett. Miért zavar ez mégis sokakat? Azért, mert mindig akad politikus, aki tőkét akar kovácsolni belőle. A térdelés amúgy is rendkívül megosztó téma és mint ilyen, a legszenvedélyesebb ellenzőinek és pártolóinak jellemzően fogalmuk sincsen, valójában mit jelent és mi az eredete. A sportpályákon sincs szó arról, hogy aki nem térdel, az rasszista, és csak az a rendes ember aki letérdel. A térdelők szurkolók általi aktív kifütyülése azonban már sokkal egyértelműbb és a rasszizmussal kokettáló véleménynyilvánítás.