Hazai hírek

Sárdobálással készülnek a miniszterek a pedagógustüntetésre

Matovic, pedagógusbérek, béremelés, tüntetés Sárdobálással
(Fotó: Igor Matovič FB-oldala)

Ahelyett, hogy konkrétumot mondanának a béremelésről, Igor Matovič és Branislav Gröhling a másik ellen hergeli a tüntetőket – amivel persze nem mennek semmire a pedagógusok. Sárdobálással készülnek a tüntetésre a miniszterek. 

Igor Matovič pénzügyminiszter a saját ötlete megvalósítása céljából azt reméli, hogy „a tüntetők megfelelő nyomást gyakorolnak” Branislav Gröhlingre, hogy az ne ellenezze az alkohol, a hazárdjátékok és a legnagyobb cégek adójának emelését, és ebből a pénzből lehessen emelni a pedagógusok bérét.

Gröhling és pártja szerint nem ez a megoldás, Matovič találjon ki mást. Például a tanulók szabadidős tevékenységére januártól szánt 400 millió eurót fordítsák béremelésre, amire elég nagyjából 180 millió euró.

Matovič a szerdai tüntetésre hangolódva „segítséget kért” a pedagógusoktól, hogy Gröhling „ne az alkohol és a hazárdjátékok minisztere” legyen, hanem igazi oktatási miniszter, és „ne verje földhöz magát” a tervezett adóemelés és a „szakkörpénz” miatt.

Az iskolaügyi alkalmazottak szakszervezete 10 százalékos béremelést akar kiharcolni július 1-jétől – egyébként ez szerepelt a kormánypártok választási ígéreteiben.

Ami biztos, július 1-jétől 3 százalékos béremelés lesz az oktatásügyben.