Természetismeret

Öt égitest ritka együttállása látható csütörtöktől

(Fotó: Pixabay)

Csütörtökön, közvetlenül a naplemente után a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a holdsarló és a Regulus nevű csillag mind egy bolyban lesz megfigyelhető a nyugati horizont felett. A nem mindennapi ötösfogat együttállása még szombaton is látható lesz.
Elsőként minden bizonnyal a ragyogó Vénuszt lehet majd meglátni, majd a Vénusszal egy magasságban a Merkúrt. A Mars a másik két bolygónál több mint öt fokkal magasabban helyezkedik majd el. A vörös bolygó a Vénuszhoz hasonlóan egy hosszú és látványos megfigyelhetőség után ezekben a hetekben egyre halványabb lesz.
A Marssal egy vonalban, déli irányban a gyönyörű, pengeéles holdsarlót lehet majd megcsodálni.

A növekvő Hold

Csütörtök este a Hold mindössze 8 százalékát, pénteken már 14 százalékát, szombaton pedig 21 százalékát világítja meg a napfény. A növekvő holdsarló igazából az ötösfogat egyetlen olyan tagja, amely a napok során egyre magasabbra kúszik, és nem nyeli el lassan a Nap fénye.
Akik a megfigyeléshez további információt szeretnének, a Stellarium online planetáriumprogramban (www.stellarium-web.org) a megfigyelőhely és a dátum beírásával maguk is beazonosíthatják, mit merre keressenek. (mti)