Felhívások Hazai hírek

Kincskeresők az Alsószeli Gőzmalomban

A Galántai Honismereti Múzeum idén is bekapcsolódik az egész kontinensre kiterjedő Európai Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozatba. Szeptember utolsó hetében színes programokkal várják az érdeklődőket az alsószeli malomba és a múzeum galántai épületébe. Kvíz, előadások és a MERKUR kiállítás finisszázsa is a programok között található, valamint új múzeumpedagógiai programokra is várják az iskolai csoportokat.
    • 2023. szeptember 26. (kedd) 19:00 – KINCSKERESŐK – a Széchenyi István Alapiskola és Óvoda Felsőszeli diákjainak regionális értékeket feldolgozó előadásai az alsószeli malomban.
    • 2023. szeptember 27. (szerda) 17:30 – Mennyire ismeri Galántát és környékét? – kvíz (szlovák nyelven)
    • 2023. szeptember 28. (csütörtök) 18:00 – Műemlékek restaurálása – a Pro Renovatione nonprofit szervezettel közösen szervezett előadás (szlovák nyelven)
    • 2023. szeptember 30. (szombat) 13:00 – 17:00 – a MERKUR kiállítás finisszázsa

A programsorozat szeptember 26-án, kedden este kezdődik az alsószeli gőzmalom felújított épületében. A Galántai Honismereti Múzeum a Széchenyi István Alapiskola és Óvoda Felsőszeli diákjainak regionális értékeket feldolgozó előadásaira várja az érdeklődőket.

A felsőszeli alapiskola diákjai önálló kutatómunkájukkal évek óta sikeresen szerepelnek a Kincskeresők országos diákkonferencián, amelyeken a lakóhelyük történelmét, személyiségeit, műemlékeit feldolgozó prezentációkat mutatnak be. A galántai múzeum most lehetőséget ad arra, hogy az iskola falain kívül a nagyközönség előtt is megmutatkozzanak.

A programra a belépés ingyenes.

Szeptember 26-án, kedden este 19:00 órai kezdettel 9 témát hallgathatnak meg a látogatók többségükben Alsószelihez kapcsolódva: a falu utca- és dűlőneveinek kialakulásáról, a malomról és az Országzászlóról, a szeli leventék kálváriájáról és egy 1. világháborút megjárt katona visszaemlékezéseiről, Boros Béla munkásságáról, Rázgha József emlékezetéről és Oros László könyvtáráról, valamint a Jurtanapok rendezvényről.

12 diák áll a közönség elé, közülük néhányan olyan témát adnak elő, amelyet még elődjeik készítettek. Mindegyik prezentációt alapos felkészülés előzte meg, melynek eredménye megmutatkozott a helyi értékeket kutató diákok konferenciáján elért kiváló eredményeken.

Az alsószeli gőzmalom felújított épülete

További programok:

Mennyire ismeri Galántát és környékét?
Szeptember 27-én, szerdán a programsorozat a Galántai Honismereti Múzeum főépületében folytatódik. Az érdeklődők letesztelhetik tudásukat egy kvízen, amelyet éppen az Európai Kulturális Örökség Napjai keretében szerveznek először a múzeum történetében. A muzeológusok 50 kérdést készítettek a régió történelme, műemlékei, művészete, híres személyiségei, sport és egyéb témakörökben. A kvízre az alábbi nyomtatványom keresztül lehet jelentkezni:
https://forms.gle/WLbzQ8RUdHbSbdG2A A kvíz szlovák nyelven zajlik. Belépődíj: 5€/fő

Műemlékek restaurálása
A Pro Renovatione nonprofit szervezettel közösen szervezett Lámpafénynél előadássorozat következő alkalmára kerül sor szeptember 28-án, csütörtökön este 18:00 órai kezdettel a múzeumban. Mgr. Art. František Šmigrovský a Pekarovič György a szervezet működésének 30 éve alatt végzett műemlékvédő, restaurátori munkáit mutatja be szlovák nyelven. A belépés ingyenes.

MERKUR finisszázs
Végéhez érkezik a legendás cseh fém építőjátékot bemutató interaktív kiállítás. A MERKUR májusban érkezett Galántára és az elmúlt csaknem 5 hónap alatt sok gyermeket és felnőttet vonzott ez a kiállítás. Szeptember 30-ára, éppen az Európai Kulturális Örökség Napjai programsorozatra esik a tárlat lezárása. Szombaton délután lesz az utolsó lehetőségük az érdeklődőknek, hogy megtekintsék azt. Nyitvatartás: 13:00-tól 17:00-ig. Teljes árú belépődíj: 4€, kedvezményes belépőjegy: 2€.

Új múzeumpedagógiai programok
A galántai múzeumpedagógusok új programokkal készülnek a 2023/2024-es tanévre, melyeknek premierje az Európai Kulturális Örökség Napjai keretén belül lesznek. A rendhagyó tanítási órák témája a díszítőművészet a regionális népi kultúrában és a portré a régió képzőművészei alkotásában. Mindkét program a kiállítótérben zajlik és lehetőséget biztosít az önálló alkotásra. A muzeológusok olyan iskolákat hívtak meg az ingyenes bemutató órákra, akik rendszeresen látogatják a múzeumot.

www.muzeumgalanta.sk/hu/
www.facebook.com/muzeumgalanta