Felhívások Hazai hírek

Jön: A magyar népmese napja

Bátka, Fülek, Gímes, Nagycétény a helyszínei az idei népmese-napi, gyerekeknek és felnőtteknek szóló rendezvényeknek.
A magyar népmese napja alkalmából a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia 2023. október 3-án öt helyszínen zajló rendezvénysorozatot szervez. A délelőtt folyamán négy oktatási intézménybe látogatnak el a felkért mesemondók, ahol osztályról osztályra haladva hozzák közel a gyermekek számára a népmesék világát. A Mesedélelőtt elnevezésű programokat az esti órákban zajló Meseest követi.

Ezek a felnőtteknek szóló rendezvények az egykori társas összejövetelek során zajló mesemondást, történetmesélést megidézve a hagyományos élőszavas mesemondói stílust követve kínálnak betekintést a magyar mesekincs különféle műfajaiba.

A Meseest Gímesen kerül megrendezésre, a Mesedélelőtt programsorozat helyszínei a Bátkai Alapiskola és Óvoda, a füleki Mocsáry Lajos Alapiskola, a Nagycétényi Alapiskola és a Gímesi Alapiskola lesznek.

A magyar népmese napja programsorozat szakavatott és gyakorlott mesemondók közreműködésével valósul meg, Szénási Veronika, Szeleczki Monika, Klitsie-Szabad Boglárka, Zámborszky Eszter, Pintér Zsolt és Bukovics János személyében. Hozzájuk társulnak az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny kiemelkedő ifjú tehetségei, Tóth Kitti, Pivoda Vivien, Bobák Melissa, Marek Patrícia és Mihalovics Zsófia. A rendezvénysorozat szervezője és szakmai felelőse Varga Norbert.

magyar népmese napja népmese napja
magyar népmese napja