Hazai hírek

Az állami diákhitel október végéig igényelhető

A legelőnyösebb diákhitelt az állam nyújtja a Művelődéstámogató Alapon (FNPV) keresztül. Az alap többféle hitelt kínál: létezik sima diákhitel, stabilizációs kölcsön, illetve a doktoranduszok pedagógushitelre is pályázhatnak. A kereskedelmi bankok közül jelenleg csak a Szlovák Takarékpénztár kínál kimondottan diákhitelt, 4,49%-os kamattal. A többi pénzintézetben kötetlen felhasználású fogyasztási hitelt lehet intézni, a kamatok nagyon különbözőek, 5–11% között mozognak. Az állam kedvezőbb feltételek mellett, magas illetékek nélkül kölcsönöz a diákoknak. Az állami hitel szabad felhasználású, külföldi diákok és a külföldi iskolák diákjai is igényelhetik. A hitelszerződés aláírásával az igénylő automatikusan beleegyezik a törlesztés elhalasztásába, azaz törleszteni csak a tanulmányok befejezése után kell. Aki nem akar élni ezzel a lehetőséggel, vagyis már a tanulmányai alatt szeretné elkezdeni a kölcsön visszafizetését, a hitelszerződésben bejelöli, hogy nem kéri a törlesztés elhalasztását. Anyasági és gyermekgondozási szabadság alatt legfeljebb 5 éves törlesztési haladékot lehet intézni. Továbbá, a tanulmányok befejezése után törlesztési haladék intézhető, ha az adós munkanélküli, és szerepel az álláskeresők jegyzékében. További előny, hogy az FNPV minden ügyfelét biztosítja súlyos baleset vagy halál esetére, vagyis ha ilyesmi előfordul, az ügyfél helyett a biztosításból törlesztik a kölcsönt.

Az állami hitel hátránya, hogy csak évente kétszer intézhető, jóváhagyása esetén körülbelül két hónapig kell várni, mire megérkezik a pénz a számlára, s legfeljebb 20 ezer euró igényelhető, viszont minden évben legfeljebb hatszor nyújtható be a kérvény. Kommersz kölcsön bármikor intézhető, és akár 40 ezer eurót is jóváhagyhatnak.

diákhitel

Kamatláb és futamidő

Az állami diákhitel kamatlába az idén is egy picit emelkedett, a korábbi 3,5-ről 4%-ra nőtt, és módosították a felvehető összeg alsó és felső határát is. A kezest igénylő hitel minimális összege 1000 euró, a felső határ pedig első- és másodfokú főiskolai tanulmányaikat végzők esetében 7500 euró, doktoranduszok esetében 10 500 euró. A kezes nélküli hitel célösszegének alsó határa mindenki számára 1000 euró, a felső limit is egységesen 2000 euró.

A kiváló rangsorolású egyetemeken tanulók minimum 1000, maximum 20 000 euró szabad felhasználású, illetve 40 000 euró kötött felhasználású hitelt vehetnek fel, s az utóbbi esetben legalább a pénz felét tandíjra kell fordítani. A kiváló rangsorolású egyetemeken tanulóknak jóváhagyható hitelt olyan tehetséges diákok igényelhetik, akik külföldön tanulnak – így akarják motiválni őket, hogy tanulmányaik befejezése után hazatérjenek, s itthon kamatoztassák tudásukat.

A kommersz bankokban a diákok által felvehető összeg 300 és 40 ezer euró között mozog, a futamidő pedig 1–8 év. Az állami kölcsön futamideje 5–10 év.

Ügyintézés

A kommersz hitelt a bankban kell intézni, elég hozzá a személyi igazolvány, egy iskolalátogatási igazolás és egy rendszeres bevétellel rendelkező kezes.

Az állami hitelt az FNPV-n keresztül kell intézni. A szükséges nyomtatvány letölthető az alap weboldaláról: www.fnpv.sk. A kitöltött kérvénnyel el kell menni az adott felsőoktatási intézmény tanulmányi osztályára, ahol igazolják, lepecsételik az űrlapon feltüntetett adatokat. A kérvényhez csatolni kell a szükséges mellékleteket (lásd a nyomtatvány magyarázatában levő utasításokat

Forrás:
%d bloggers like this: