Biológia Tanuljunk

A táplálékpiramis

A megfelelő élelmiszerek összeválogatásának segítésére a táplálkozástudományi szakemberek egy szemléletes ábrát, táplálékpiramist állítottak össze. A piramis alapját a rendszeres testmozgás és súlykontroll adja, erre épülnek az élelmiszercsoportok. Az élelmiszerek között nincsenek jók vagy rosszak, lényegében minden megengedett, csak az arányokra kell ügyelni. A táplálékpiramis ösztönöz a változatos és mértékletes étkezésre. A piramis alján levő élelmiszercsoportokból többet, a csúcsán levőkből kevesebbet ajánlott fogyasztani. A több telített zsírt és koleszterint tartalmazó, magasabb energiatartalmú sertés- és marhahús fogyasztása például kevésbé ajánlott, mint a baromfihúsoké.

A táplálékpiramis.
Táplálékpiramis. A %-os értékek az egyes élelmiszercsoportok ajánlott arányára utalnak. A korábbi táplálék piramishoz képest a szakemberek a közelmúltban annyit változtattak, hogy a piramis alapjáról a fehér kenyereket, a nem teljes kiőrlésű lisztből készült tésztákat, a rizst, a burgonyát feltették a felső szintre. Ezt azzal indokolták, hogy könnyen emészthető keményítőtartalmuk miatt hirtelen vércukorszint-növekedést okoznak, ezért nem egészséges túl sokat fogyasztani belőlük

A sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket, telítetlen zsírokban gazdag olajokat, magas fehérje- és alacsony zsír-, illetve koleszterintartalmú halakat, baromfihúsokat tartalmazó ételek segítenek megőrizni a keringési és az emésztőrendszer egészségét.