Hazai hírek

Sajnos csupán a kamaszlányok harmada reggelizik rendesen

reggeli
(Foto: Pexels)

A lányokra jellemzőbb, hogy kihagyják a reggeli étkezést. Pedig már unalomig ismételt és közismert tény, milyen fontos az első étkezés: energiát ad a szervezetnek, fokozza a szellemi teljesítményt, felpörgeti az agyműködést.

A 13 és 15 év közötti szlovákiai lányoknak csak a harmada (31-34 százalék) reggelizik minden nap. A fiúknál ez a reggeli arány 43-45 százalék. Ez a Health Behaviour in School Aged Children (HBSC) 2021/2022-es szlovákiai tanulmányából derült ki. Az országos felmérés a 11, 13 és 15 éves iskolások egészségtudatos magatartását vizsgálta.

A 13 éves lányok körében csökkent a gyümölcs- és zöldségfogyasztás is, ezzel szemben több energiaitalt isznak. A fiúk körében viszont csökkent az édesség és a cukorral édesített üdítők fogyasztása. „A 11 éves lányoknak és fiúknak csak a harmada (29-32 százalék) fogyaszt hetente legalább egyszer halat” – állapította meg a vizsgálat.
A tanulmányból az is kiderült, hogy a 13 és 15 év közötti lányok mintegy fele vacsorázik együtt rendszeresen a családjával.

Négyévente mintegy félmillió 11 és 15 év közötti iskolás vesz részt a felmérésben, hogy adatokat gyűjtsenek az egyes országok helyzetének összehasonlítása, valamint az iskolások életének jelenlegi helyzetének és tendenciáinak nyomon követése céljából.