Hazai hírek Konferencia Oktatás

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában (12.)

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában – A nemzetiségi nyelvek az oktatásban címmel 2023. október 12-én és 13-án a nemzetiségi iskolák jövőjéről tanácskoztak Pozsonyban. Az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézet (NIVAM) tizenöt év után először szervezett konferenciát azzal a céllal, hogy szakmai vitát kezdeményezzenek a nemzetiségi iskolák aktuális helyzetéről és felmérjék, mely területekkel kellene célirányosan foglalkozniuk a nemzetiségi oktatás színvonalának javítása érdekében.

A Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában konferencia több előadása a folyamatban levő közoktatási reform bevezetésének egyes területeivel foglalkozott, de téma volt a magyar tannyelvű iskolák állandó és megosztó kérdése, a szlováknyelv-oktatás is. Az alábbiakban Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója a magyar tannyelvű iskolák optimalizálásáról, mint a minőségi oktatás eszközéről adott elő.

Katarína Pivníková, CSEREGYEREK – ROZUMIEME.SI

A CSEREGYEREK – ROZUMIEME.SI projekt nonprofit kezdeményezésként indult, és egy régóta ismert közép-európai módszert elevenített fel a nyelvi akadályok leküzdésére a gyermekek és családok összekapcsolásával. Nem csak a nyelvi akadályokról van szó, a félelem és a kölcsönös előítéletek leküzdése ugyanilyen fontos. A projekt célja a magyar gyerekek szlovák nyelvi fejlődésének támogatása, valamint a szlovák gyerekek látókörének tágítása – az empátia, a másság érzékelésének és a különböző perspektívák keresésének fejlesztése. Elsősorban azonban a kommunikációs készségek fejlesztésére összpontosít. Katarína Pivníková – egy magyar tanítási nyelvű iskola szlovák nyelvtanára, aki több éve aktívan részt vesz a projektben tanítványaival, a szervező csapat útjáról, tapasztalatairól és tanulságairól fog beszélni. Ő is tagja a CSEREGYEREK – ROZUMIEME.SI szervezőcsapatnak és a CSEREGYEREK tábori program főelőadója. Bemutatja, hogy milyen előnyökkel jár ez a projekt a két nemzetiségű gyerekek számára: a pozitív impulzusok megteremtésének fontossága a szlovák nyelv oktatásában a magyar tanítási nyelvű iskolák tanulóinak, az informális és tapasztalati tanulás, a jó gyakorlatok példái, az egymástól való tanulás. Pedagógiai gyakorlatának fő témája a magyar tanítási nyelvű iskolák kommunikációs készségeinek fejlesztése, amellyel a CI éves oktatási programja keretében is foglalkozott. A következő tanévben az Regionális Pedagógustámogató Központ mentoraként is tevékenykedik majd.

Változások a nemzetiségi iskolák oktatásában – A nemzetiségi nyelvek az oktatásban
(Az előadások összefoglalói)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

 

Első rész
Második rész
Harmadik rész
Negyedik rész
Ötödik rész
Hatodik rész