Biológia Fizika

A fény ünnepe

A fény a természetben és az állatvilágban is lényeges és még szép is. Egy ügyes fotós a fény fotózásában is tud trükköket, ezzel még szebb képeket lehet készíteni.

fényAki nyári éjszakákon erdőszéleken, réteken sétál, apró, zöldesfehér fénypontokat fedezhet fel a fűben – a szentjánosbogarak lámpásait. A repkedő hím pontosan ezt a fényt keresi. Ha észreveszi, tudja, hogy odalent szárnyatlan, repülésre képtelen nőstény bogár vár rá. Mikor egymásra találtak, a rövid nász után a hím hamar el is pusztul, de a tojásait lerakó nőstény sem él már sokáig. A tojásokból kikelő lárvák csigákkal táplálkoznak. Ezek is világítanak, de nem azért, hogy könnyebben megtalálják a másikat, hanem a ragadozók elriasztásának céljából.
A szentjánosbogarak fénye a potroh világítószervében keletkezik. A benne lévő luciferin nevű anyag a luciferáz enzim segítségével oxidálódik, ami fény kibocsátásával jár. A bogár a világítószerv oxigén-ellátásának szabályozásával ki-be kapcsolgathatja a lámpását.

A szentjánosbogár sötét és világító titkai

fény
Szentjánosbogár

1. A mindössze 10-12 mm nagyságú, sötét szárnyfedelű bogár világító része a hasán található. A fényeik nem öncélúak, hiszen ezzel kommunikálnak egymás között és így keltik fel a számukra tetszetős párjelöltjük érdeklődését is.

2. A fényük erősödésével jelzik, ha a randevú sikeres volt.

3. Nemcsak a bogár, de már a lárvája és a tojása is képes fényt kibocsátani. A jellegzetes sárgás, zöldes fényt könnyen észrevehetjük a fűszálak között, azonban ekkor még nem a párosodás a cél, hanem a ragadozók elijesztése. Ugyanis azok azt gondolják, hogy a fényhez méreg is társul, így inkább odébbállnak.

4. A világítás a potrohukon képződő luciferin nevű pigment oxidációjának köszönhető. A világító sárgászöld fény kémiai úton jön létre, melyhez oxigén, víz, luciferin és egy luciferáz nevű enzim szükséges. Ha a szentjánosbogár megszakítja az oxigénfelvételt, a fény kialszik. A fény mindössze 10-20 másodpercig látható. Ezután a kis bogár leoltja a villanyt, majd rövidesen újra felkapcsolja.

5. A sugárzott sárga vagy zöld fény hullámhossza 510 és 670 nanométer között van.

6. A szentjánosbogarak násza este 9 és 10 óra között zajlik a leggyakrabban.