Egyéb kategória Magyar irodalom

Lola, Márai Sándor felesége – Kincskeresők

Budai Rebeka és Rigó Szimona, a Tornai Alapiskola diákjai Lola című összefoglalójukban mutatták be Matzner Ilonát, Márai Sándor feleségét.

Felkészítő tanár: Molnár Ilona.

Lolával, Matzner Sámuel és Moskovits Irén lányával Márai 1923. április 17-én kötött házasságot Budapesten. Csak polgári szertartás volt, mivel Márai római katolikus, Lola pedig izraelita vallású volt.

Kincskeresők a regionális értékeket kutató diákok országos konferenciája. A XVIII. konferenciát 2023. november 15–16-án, Galántán, a Pázmány Péter Alapítvány székházában rendezték meg.

Lola
Budai Rebeka és Rigó Szimona: Lola

A konferenciára témamegkötés nélkül jelentkezhettek a gyerekek a szülőföldhöz kötődő bemutatókkal – természet- és társadalomtudományos témakörben csakúgy, mint az új, a 21. század követelményeinek megfelelő kezdeményezések, társulások vagy a hely szellemét gazdagító jeles személyek bemutatásával – vagy egyszerűen „csak” a saját családot, szülőket, nagyszülőket bemutató családtörténettel, a nagyszülők fényképalbumán keresztül – hisz ebből is kirajzolódik a regionális történelem egy-egy szelete. A bemutatott prezentációk sok esetben megfelelnek a tudományos kutatás feltételeinek, de mivel a diákok és a felkészítő tanáraik önállóan választják ki és dolgozzák fel a témákat, előfordulhatnak kevésbé igényes előadások is.

Az országos konferencián 10 perces diákelőadások hangzanak el, melyet az előadók vetített képekkel, esetenként tárgyi emlékek bemutatásával illusztrálnak. Az előadás utáni 5 perces vitában a zsűritagokon kívül a diákok, a tanárok és az érdeklődő közönség is tehet fel a témával kapcsolatos kérdéseket, amelyeket az előadóknak röviden meg kell válaszolniuk.