Hazai hírek

Čaputová: Az iskolai zaklatást nem lehet egy-egy előadással legyőzni

Caputová iskolai zaklatást
A főtanfelügyelő az államfőnél  (Fotó: az államfő FB-oldala)

Az államfő szerint már régóta igyekszik az oktatásügy visszaszorítani az iskolai zaklatást, nyilvánvalóan eredmény nélkül.

„Az iskolai zaklatást nem lehet egy-egy előadással legyőzni” – jelentette ki Zuzana Čaputová, miután Alžbeta Štofková Dianovské főtanfelügyelővel tanácskozott. Folyamatos és módszeres munkára van szükség itt is.

„A zaklatást csakis átgondolt, és folyamatosan megvalósított lépésekkel, hosszú távon lehet legyűrni. Ehhez az kell, hogy az egész atmoszféra megváltozzon az iskolákban, növelni kell a diákok egymás iránti bizalmát, de ugyanez vonatkozik a tanárokra és a szülőkre is”

– figyelmeztetett.

Az államfő rámutatott, régóta köztudott, hogy a zaklatásokra leggyakrabban az órák közti szünetekben, az osztályban kerül sor. „Ha ilyesmi  megesik, nem lehet úgy tenni, mintha mi sem történt volna és folytatni a tananyagot. Először a zaklatás ügyét kell kezelni, csak utána jöhet a tanítás. Jó lenne, ha ez az egész rendszeresen téma lenne, az osztályfőnöki órákon is. Azzal is foglalkozni kell, mi zajlik a gyerekek lelkében, hogyan érzik magukat az iskolában, nem csak az előmenetellel” – tette hozzá az államfő.