Informatika Tanuljunk

Ingyenes, nyílt forráskódú cross-platform BASIC

A BBC BASIC for SDL 2.0 (BBCSDL) a BBC BASIC teljesen ingyenes és nyílt forráskódú cross-platform implementációja Windows, MacOS, Linux (csak x86 CPU), Raspberry Pi OS (RPi3 vagy újabb), Android, iOS környezetben vagy böngészőben futtatható. Egyesíti a BASIC egyszerűségét a strukturált nyelv kifinomultságával, lehetővé téve segédprogramok és játékok írását, hang és grafika használatát, valamint számítások elvégzését.

Az asztali kiadások (Windows, MacOS, Linux, Raspberry Pi) tartalmaznak egy BASIC programszerkesztőt szintaxis színezéssel, élő behúzással, kereséssel és helyettesítéssel és sok más funkcióval. A beépített diagnosztikai segédletek, mint például a futási idő nyomon követése, a változók listázása, az egylépéses végrehajtás és a profiler még a legbonyolultabb programok hibakeresését is egyszerűvé teszik.

BBC BASIC for SDL 2.0
BBC BASIC for SDL 2.0

Az okostelefonokra és táblagépekre szánt Android és iOS kiadások egyszerűsített, érintőképernyős vezérlésre optimalizált felülettel rendelkeznek. Ez is kínál BASIC programszerkesztőt szintaxis színezéssel, élő behúzással, kereséssel és helyettesítéssel és egyéb funkciókkal; további részletekért lásd itt. Az Android kiadás szépen fut egy (64 bites) Chromebookon, különösen, ha engedélyezi az ablak átméretezését.

BBC BASIC for SDL 2.0
Android és iOS kiadások

A böngészőbe épített kiadás is az egyszerűsített felületet használja, kompatibilis a Brave, Chrome, Edge, Firefox, Opera, Safari és Vivaldi asztali verzióival; a Chrome és Firefox Androidos verzióival, valamint az iOS-en a Safarival. Chromebookon is futni fog.

BBC BASIC for SDL 2.0
Böngészőbe épített kiadás

Ez egy modern változat

A BASIC programozási nyelv fénykora a múlt században volt, de és az ezredforduló után szinte feledésbe merült, most azonban a BASIC ismét megpróbál visszatérni a köztudatba. A BBC ugyanis elérhetővé tette a szóban forgó nyelv, illetve ahhoz kapcsolódó értelmezője egy modern változatát. A most letölthetővé vált BBC Basic for SDL 2.0 a mondhatni klasszikus programozási nyelvet hozza vissza egy megújult és a mai elvárásokhoz igazodó formában.

A csomagnak részét képezi egy szintaxiskiemeléssel is ellátott integrált fejlesztői környezet, maga a nyelv pedig számos plusz grafikai és adatkezelő utasítást is támogat, amik segítségével viszonylag összetett programok, sőt, akár játékok is írhatók. A környezet, illetve a BASIC futtatókörnyezet szinte minden népszerű modern operációs rendszeren működik.

Ezeken kívül az új BASIC egy böngészős változattal is rendelkezik, ami szintén minden népszerű alternatívából (Chrome, Edge, Firefox, stb.) használható, az elkészült programok pedig a környezeten kívül az adott platformhoz illeszkedő natív formába (pl. Windows alatt .exe fájlokba, Androidon .apk-ba) fordíthatók és a BBC BASIC telepítése nélkül is futtathatók. A programokba szükség esetén assembly betétek is elhelyezhetők, amik azonban értelemszerűen platformfüggővé teszik azokat.

Aki szívesen kipróbálná az új, modern BBC BASIC-et, az innen tudja majd letölteni azt.

Download