Hazai hírek

Tényleg az iskolapadban kezdődik a korrupció?

Zastavme korupciu iskolapadban
(Pexels)

Puskázás, másolás, lógás az iskolapadban – az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány szerint a gyerekek ilyen formában ismerkednek meg először a korrupcióval, a csalással, és ha ez hétköznapivá válik, felnőtt korukban is így fognak viszonyulni hozzá.
Az alapítvány hipotézise szerint akinél az iskolai svindlizés normalitássá válik, felnőttként is így fog viselkedni. Szinte „egyenes út vezet a lecke vagy a dolgozat lemásolásától az egyetemi diploma megvásárlásáig vagy a plagizálásig”.

Az alapítvány országos reprezentatív felmérést is rendelt ebben a témában a Focus ügynökségnél, melybe 15 évnél idősebb diákokat is bevontak.
A lakosság 13 százaléka szerint egyáltalán nem gond, ha a diákok lemásolják egymásról a felmérőt, 30 százalék pedig elhanyagolható problémának tekinti.

Összességében a megkérdezettek 54 százaléka azt válaszolta, hogy ezzel a kérdéssel egyáltalán nem kell foglalkozni.

A 15-24 éves korosztályból még többen gondolják így.
A lakosság 48 százaléka gondolja, hogy ebben az országban „egyáltalán nem éri meg tisztességesnek lenni”. Főleg az idősebb korosztályokba tartozók vélekednek másképp.

A lakosság 47 százaléka véli azt, hogy a fiatalok csúszópénzt is hajlandók lennének adni azért, hogy bejussanak az egyetemre.

„A megkérdezettek fele tartja normalitásnak, hogy a tanulók csalnak és azt gondolja, nem érdemes tisztességesnek lenni. A diákok közül még többen. Mindenképpen csökkenteni kell ezt az arányt, ha az takarjuk, hogy a következő generációk másképp gondolkodjanak, és ne hunyjanak szemet a korrupció felett”

– írta a korrupció ellen harcoló alapítvány.