Egyéb kategória Felhívások Szabadidő

ALSÓSZELI SWAP – Fogd és vidd!

Szilveszteri ruhacsere Alsószeliben

Alsószeli önkéntesek már 8. alkalommal szerveznek ruhacserét, SWAPot, melyre 2023. december 30-án délelőtt 9:00 és 11:00 között kerül sor a helyi kultúrházban. Gyermek-, női és férfi ruhák, kiegészítők cserélnek gazdát, a megmaradt öltözéket pedig rászorulóknak továbbítják.

A ruhacserék, vagy ahogyan az angol nyelvből átvett kifejezéssel mondják SWAPok egyre elterjedtebbek. Folytonosan nő azoknak a száma, akiknek fontos, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomukat és a fogyasztói társadalomra épülő vásárlási szokások már nem a sajátjuk. Szívesen vásárolnak másodkézből és keresik fel a SWAPokat. Megkímélt, jó állapotban lévő ruhák, cipők, kiegészítők cserélnek gazdát ezeken az alkalmakon.

A SWAP működési mechanizmusa viszonylag egyszerű. Otthon a gardróbrendezéskor kiválogatott jó állapotban lévő ruhadarabokat kimosva, kivasalva, táskába téve vagy vállfán hozzák az érdeklődők. A bejáratnál befizetik a részvételi díjat és az önkéntesek átveszik, válogatják, csoportosítják a holmit. Mindenki kedvére válogathat, próbálhat és annyit vihet haza, amennyit csak szeretne.

Alsószeliben 2016 őszén szerveztek először ruhacserét. Bár a szervezők teljes szívvel hittek az ügyben, kérdéses volt, hogy egy kis faluban is megállja-e a helyét egy SWAP, vagy egy ilyen típusú rendezvény csupán a nagyvárosok lakosságának kiváltsága. A ruhacserének azonban nagyon nagy sikere volt és megfogalmazódott az igény a következő alkalmak megrendezésére is. Az évek alatt a kínálat bővült gyerekholmikkal és férfi részleggel, kiegészítőkkel. A megmaradt ruhákat az Ekocharita szervezet veszi át és juttatja el a rászorulóknak.

A szervezők sok szeretettel várják az érdeklődőket a Fogd és vidd! Szilveszteri ruhacserére az alsószeli kultúrházba 2023. december 30-án délelőtt 9:00-tól 11:00-ig.

Belépődíj 2€.

swap