Felhívások Hazai hírek

Bemutató előtt a Mefisztó a Komáromi Jókai Színházban

A Mefisztó című „karrierjátékot” Béres Attila rendezésében állítja színpadra a Komáromi Jókai Színház. A bemutató időpontja: 2024. január 26. A főszerepet Gál Tamás játssza.

Thomas Mann (az apa) és Heinrich Mann (a nagybáty) művének árnyékában jó ideig csak viszonylagos figyelmet kapott a tragikus sorsú fiú, Klaus Mann irodalmi teljesítménye. Pedig a Mefisztó valami alapvetőt, tartósan érvényeset mond el művész és hatalom, ambíció és lelkiismeret viszonyáról.

A regény 1936-ban jelent meg első ízben, főszereplőjét, Hendrik Höfgent a hajdani elveit az üstökösszerű karrierért hátrahagyó Gustaf Gründgensről, a Harmadik Birodalom népszerű színészéről, színházi intendánsáról, Göring kegyeltjéről – nem mellesleg: saját egykori sógoráról és barátjáról – mintázta az író.

Szabó István 1982-es Oscar-díjas játékfi lmjének köszönhetően a Mefisztó a miénk is. Alapmű, mely minden színház számára nagy kihívást és lehetőséget jelent.

Az előadásban a társulat valamennyi tagja és számos vendégművész szerepel. A főbb szerepekben Gál Tamás (Höfgen), Mokos Attila (Göring tábornagy), Farkas Franciska (Juliette Martens), Katona Eszter (Barbara Bruckner), Kiss Szilvia (Nicoletta von Niebuhr), Matusek Attila (Otto Ulrichs) és Szebellai Dániel (Hans Miklas) lesz látható.

Hendrik Höfgen minden ízében, zsigerében, gondolatában színész. Igazi kaméleon, aki az életét is szerepként éli: igény szerint hősszerelmes, máskor intrikus, ha kell, bohóc vagy táncos komikus. Tehetséges művész, akit szeret a közönsége, elismernek a kollégái, lelkesen támogatnak a nők – ő pedig mindent eszközként használ a céljához vezető úton. Karrierje a húszas évek forrongó, forradalmi hangulatú színházi közegében indul, aztán a háttér fokozatosan elsötétül: az utcákon egyenruhás hordák garázdálkodnak, elkezdődik a jó németek és a rossz németek szétválasztása… éppen felemelkedőben a Harmadik Birodalom. Höfgen hite azonban megingathatatlan. A színháznak szüksége van rá, minden rendszernek szüksége van színházra, ergo…

Kapcsolódó:

Elkezdődtek a Mefisztó próbái a Komáromi Jókai Színházban