Oktatás

Csak nagyon kevés tanító érzi úgy, hogy megbecsülik

A pedagógusok mindössze 4,5 százaléka érzi úgy, hogy a tanári munkát kellő társadalmi megbecsülés övezi, az igazgatóknak pedig csupán a 2,1 százaléka vélekedik így – derült ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) TALIS 2018 elnevezésű felméréséből. A OECD tagállamai közül Szlovákia az utolsó ebből a szempontból, és így volt ez 2013-ban is. Az OECD többi országában 26 és 37 százalék közötti eredmények születtek.

Pozitív elmozdulás a 2013-as évhez képest, hogy már több tanár válaszolta azt, hogy ha újra választhatna, ismét ezt a pályát választaná, és azt, hogy a pedagógusi hivatásnak több az előnye, mint a hátránya. A felmérésből az is kiderül, hogy a vidéki pedagógusok elégedettebbek.

Az OECD-országokban ötből egy tanár él át „elég gyakran” vagy „nagyon gyakran” stresszes helyzeteket a munkahelyén. Az OECD-országok iskolaigazgatóinak 68,8 százaléka, a szlovákiai igazgatóknak pedig a 85,3 százaléka szerint a rengeteg adminisztráció, az oktatási minisztérium, a megye és a fenntartó folyamatosan változó elvárásai, a rendeleteknek való megfelelés, a diákok fegyelmezése, az előmenetelük miatti felelősség, a szülők elvárásai okozzák a legtöbb stresszt.

Az OECD-országokban az iskolaigazgatók 65,5 százaléka válaszolta, hogy teljes mértékben az igazgatói feladatok ellátására fordíthatja energiáit és nem kell órákat tartania, Szlovákiában csupán az igazgatók 3,9-a nem tanít.

A felmérés végzése idején a pedagógusok alig 18 százaléka, az igazgatóknak pedig a 22,6 százaléka volt elégedett a fizetésével, az OECD-átlag 39,4, illetve 46,5 százalék.

A fizetés nagyságától függetlenül a pedagógusok 80,4 százaléka elégedett a munkafeltételekkel, az igazgatóknak viszont csak 73,2 százaléka, az OECD-átlag itt 65,6, illetve 66,4 százalék.

Szlovákia 2008-ban, 2013-ban és 2018-ban vett részt az OECD 31 tagállamában végzett TALIS-felmérésben (Teaching and Learning International Study). Szlovákia 181 iskolájában összesen 3046 pedagógus és 180 igazgató töltötte ki a kérdőíveket 2018 májusában. (l)