Hazai hírek

Hol választják a legtöbben magyarként a szlovák iskolát?

A magyar iskolák egyre kevésbé tudják befolyásolni a szülők iskolaválasztását a színvonalas és anyanyelvi oktatással, az igazgatók szerint magyarként a szlovák nyelv elsajátítása még mindig fontos kritérium számukra.

Szlovákia tizenöt déli városában összesen több mint 2570 magyar nemzetiségű diák jár szlovák tannyelvű alapiskolába a diákok nemzetiségi adatai alapján. Tizenhárom olyan déli város van, amelyben száznál is több magyar nemzetiségű diák tanul szlovák alapiskolában az aktuális 2023/2024-es tanévben.

A legtöbb magyar diák a magyar járásként emlegetett Dunaszerdahelyen van, és ebben a városban jár a legtöbb magyar nemzetiségű gyerek szlovák tannyelvű alapiskolába. Tartja magát az az évek óta megfigyelhető tendencia is Királyhelmecen, hogy a szlovák tannyelvű alapiskolában több a magyar nemzetiségű diák, mint a szlovák. Ha Királyhelmecen minden magyar nemzetiségű diák a magyar iskolát látogatná, akkor mintegy 600 diákja lenne a Helmeczy Mihály Alapiskolának. Egyetlen olyan települést találtunk az adathalmazban, ahol több a szlovák nemzetiségű diák a magyar tannyelvű alapiskolában, mint a magyar.

Mutatjuk, hol választják a legtöbben magyarként a szlovák iskolát Dél-Szlovákiában
Hol választják a legtöbben magyarként a szlovák iskolát?

Az adatokból kitűnik, hogy jóval több magyar nemzetiségű diák jár szlovák tannyelvű alapiskolába, mint szlovák nemzetiségű gyerek magyar alapiskolába. Ezt nyilván a vegyesházasságok és a regionális, illetve helyi körülmények is nagyban befolyásolhatják. Több településen tendencia, hogy magyarként s gyerek szlovák osztályba kerül akkor is, ha egy épületben működik a szlovák és a magyar alapiskola. Nyilván ilyenkor helyben kell keresni a döntés okait, melyet az oktatás színvonala mellett a diákok összetétele is jelentősen befolyásolhat.

Bár sem a pedagógusok, sem a szülők, sem pedig az oktatási szakemberek nem beszélnek nyíltan a magyar iskolákat látogató roma gyerekekről, vannak régiók, iskolák, melyekben gyakorlatilag csak roma gyerekek tanulnak. Ugyanakkor a diákok nemzetiségi adataiból nem tudjuk kiolvasni még csak megközelítő számukat sem. Nyíltan sokan nem akarnak a roma gyerekekről beszélni, de háttérbeszélgetésekből egyértelmű, hogy az iskolaválasztás egyik befolyásoló tényezője.

Az általunk megszólított iskolaigazgatók úgy vélik, a szülők elhatározását, hogy szlovák tannyelvű alapiskolába íratják gyereküket, szinte lehetetlen megváltoztatni, nem nyom a latban az oktatás színvonala, az anyanyelvi oktatás előnyei és a modern környezet sem, ha a szülőnek az a meggyőződése, hogy gyermeke a szlovák iskolában jobban elsajátítja az államnyelvet, később pedig könnyebben boldogul.

A cikkből kiderül, hogy:

  • hogyan alakulnak az aktuális tanévben a déli városok alapiskoláiban a diákok nemzetiségi adatai,
  • milyen érdekességek figyelhetőek meg az egyes déli járásokban az iskolaválasztás kapcsán,
  • hogyan vélekednek az iskolaválasztás hátteréről az intézményvezetők,
  • milyen arányban vannak roma gyerekek a helyiek által roma iskolaként emlegetett magyar oktatási intézményekben.

A teljes cikk az alábbi linken olvasható:

Sok magyar szülőt lehetetlen lebeszélni a szlovák iskoláról. Mutatjuk, hol választják a legtöbben magyarként a szlovák iskolát Dél-Szlovákiában