Egyéb kategória

A HÚSVÉT története

A húsvét mozgó ünnep, minden évben más napra esik dátum szerint. 2024-ben március 31. húsvét vasárnapja. Mindenkinek vidám és emlékezetes ünnepet kívánunk!

A kereszténységben nem a karácsony a legnagyobb ünnep, hanem a húsvét, Jézus feltámadásának emléknapja. Azért nem évforduló, mert ahogy Jézus születésének, úgy a halálának és feltámadásának pontos időpontját sem ismerjük.

Eredetileg minden vasárnapot Jézus feltámadásának emlékére szenteltek. Csak a II. század óta alakult ki a húsvétot megelőző böjti időszak mint felkészülés és az évenként ismétlődő húsvét. Az ünnep időpontja ekkor még a legtöbb helyen a zsidó húsvéthoz igazodott.

Jeruzsálem pusztulása után a szétszóródó zsidók, csakúgy, mint a keresztények, az akkoriban már széles körben elterjedt tavaszünnep, vagyis a március 21-i napéjegyenlőség hatására, március 21-ét kezdték húsvét ünnepeként ünnepelni.

Nem csoda, hogy már a kezdet kezdetén, az apostoli időkben is vita tárgyát képezte, mikor ünnepeljék a húsvétot. Ma a konszenzus szerint  húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap. A tavaszi napéjegyenlőség március 21-én következik be, ehhez kell tehát igazítani a húsvét időpontjának megállapítását. A húsvét dátumának lehetséges két legszélsőbb naptári határa: március 22. és április 25. Ezek között 35 különböző napra eshet a húsvét a holdtöltétől függően, és ezért mozgó ünnep a húsvét.