Oktatás

A Magyarországon tanulók helyzete bonyolódik

Fontos felhívás

🇭🇺Ma több gondterhelt szülő fordult hozzám azzal, hogy gyermekeik holnap nem tudnak eljutni a magyarországi iskolákba, mivel csak néhány határátkelőhely lesz nyitva a számukra. Konkrét példa erre a Slovenské Ďarmoty (Szlovákgyarmat) – Balassagyarmat határátkelő, amelyen keresztül a szlovákiai diákok a balassagyarmati magyar középiskolába járnak. Ma azonban a határon tájékoztatták őket, hogy holnaptól kezdve a balassagyarmati iskolába csak a „legközelebbi nyitott” határátkelőhelyen juthatnak be, amely a Parassapuszta – Ipolyság
határátkelő. Nekik és szüleiknek ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a gyermekeket 30-35 km-es távolságra kell reggel elvinni a nyitott határátkelőre, ahonnan valamilyen módon el kell jutniuk Balassagyarmatra, amely következő 35 km-re van buszjárat nélkül. Mivel ingázók, ezt meg kell ismételniük hazafelé menet is és egy egész hónapon keresztül.

Ezért azonnal a magyar félhez fordultam, hogy megoldjam a helyzetet, és megkérve őket, hogy legalább engedjék át gyalogosan a diákokat a „nem nyitott” határátkelőkön. Meggyőződésem, hogy ez a probléma, illetve a szülők és diákok számára felmerülő bonyodalmak a lehető leghamarabb megoldódnak. Arra kérek mindenkit, ha hasonló tapasztalataik vannak, írják meg, hogy mely határátkelőkről van szó. Minden információ értékes ezekben az időkben. Nagyon szépen köszönöm.