Hazai hírek

Személyit kapnak a gyerekek

A belügyminisztérium a napokban megkezdte a fotó nélküli személyi igazolványok kézbesítését a 15 éven aluli gyerekeknek. személyiEzek a dokumentumok az elektronikus egészségügyi projekthez szükségesek.

„A személyi igazolvány hitelesítési eszközként is szolgál az elektronikus egészségügyi nyilvántartásokhoz való hozzáféréshez. Ezért ezeket a chipes, arckép nélküli igazolványokat olyan állampolgároknak állítjuk ki, akik nem rendelkeznek chippel ellátott igazolvánnyal” – közölte a belügy kommunikációs osztálya.

Az igazolványokat elsősorban a 15 év alatti gyerekek részére állítják ki, akik még nem rendelkeznek személyi igazolvánnyal, valamint a 65 év feletti állampolgároknak, akiknek az igazolványuk nincs chippel ellátva.

Az államnak év végéig kell eljuttatnia ezt a dokumentumot minden olyan állampolgárhoz, aki még nem rendelkezik vele.

„Eddig 740 ezer, arckép nélküli igazolványt adtak ki és kézbesítettek, és további mintegy 450 ezret kell még kiállítani” – pontosította a tárca.

A belügy ingyenesen kézbesíti a szóban forgó igazolványokat a természetes személyek nyilvántartásából származó adatok alapján. A tárca egyúttal figyelmeztet, hogy az igazolvány útlevél helyett, utazási célra nem használható.

A fénykép nélküli személyazonosító igazolvány ránézésre megegyezik a hagyományos személyikkel, de a fénykép helyén csak egy grafika van, nincs rajta a tulajdonos aláírása, állandó lakóhelye és a kiállítás helye sem.

A gyerekek esetében az igazolvány a 15. életév betöltéséig érvényes, ekkor ugyanis már fényképpel ellátott személyi igazolványt állítanak ki. Amennyiben igénylik, a 15 év alatti gyerekeknek utazási célra fényképpel ellátott személyi igazolványt is kiállítanak, ez azonban nem befolyásolja a fotó nélküli igazolvány érvényességét.