Hazai hírek Oktatás

Oktatásügyi hírlevél 2024/13

Az oktatásügyi minisztérium hírleveléből:

Oktatásügyi hírlevél

A JOBB EGÉSZSÉG ÉS A JOBB TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNY ÉRDEKÉBEN

A Szlovák Köztársaság Oktatási és Tudományos Minisztériuma a tanulók fizikai képességeinek fejlesztését az oktatás fontos részének tekinti. Az új alapiskolai tanterv a testmozgást minden iskola alapvető részének tekinti. Az iskolai kultúra fontos változásának támogatására szolgál az Aktív iskola koncepció, amely elegendő teret teremt a testmozgáshoz az osztályteremben és azon kívül is.

Gyakran tapasztaljuk, hogy a gyerekek nem mozognak eleget, túlzott megterhelést érzékelnek, és különböző pszichológiai problémákkal szembesülnek. Ez azt eredményezheti, hogy később nem tudnak egészséges társas kapcsolatokban működni, és sok időt töltenek a mobil képernyője előtt.

A jó egészségi állapot segítheti a gyerekeket abban, hogy megbirkózzanak a mindennapi helyzetekkel és kihívásokkal az iskolában, a közösségekben és a családjukban. De hol javíthatjuk és erősíthetjük a gyermekek egészségét?

Az iskolában, ahol a tanulók a napjuk nagy részét töltik, az Egészség és mozgás segít teret teremteni a személyiségük szociális, érzelmi, intellektuális és etikai aspektusainak fejlődéséhez. Ez az Aktív Iskola filozófiájával összhangban történik, nemcsak a rendszeres testnevelés és sportoktatás, hanem a tanítási folyamatba integrált egyéb fizikai tevékenységek (aktív órák, aktív szünetek, aktív közlekedés az iskolába és vissza…), valamint az iskolai gyermekklubban és az iskola utáni szabadidőben végzett tevékenységek révén.

Az Egészség és mozgás oktatási terület magában foglalja az egészséggel és az egészséges életmóddal kapcsolatos valamennyi alapvető témakört. A tantervi reform célja, hogy a tanulók megértsék a mozgás jelentőségét és fontosságát, megismerjék az egészséges életmód előnyeit, és képesek legyenek azonosítani az egészségüket negatívan befolyásoló tényezőket. Fontos továbbá, hogy tudják, hogy a fizikai aktivitás elősegíti az általános mentális jólétet, javítja a hangulatot, pozitív élményekkel jár, és segít a gyermekek és fiatalok önképének és önbecsülésének javításában.


A hírlevél II. évfolyamának 13.  száma:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [5.87 MB]

https://www.minedu.sk/newsletter-novinky-zo-skolstva/