Hazai hírek

Retró nap a Galántai Honismereti Múzeumban

A Galántai Honismereti Múzeumban nosztalgikus, retró napok következnek. 2024. április 25-én, csütörtökön 18:00 órakor levetítik a nyilvánosságnak azt a gyűjteményben őrzött dokumentum-reklámfilmet, amelyet a Galántai járásról készítettek éppen 50 évvel ezelőtt.

A nosztalgikus hangulat egészen május 1-ig tart, addig lesz ugyanis látogatható egy kis kiállítás a XX. század 60-as éveitől összeválogatott tárgyakból, melyek a múzeum és az intézmény munkatársainak magángyűjteményéből származnak.

A Séta a Galántai járásban c. filmet a Csehszlovák Televízió készítette a Galántai Járási Bizottság részére 1974-ben. Ez a 45 perces film bevezeti a látogatókat a múltba és megmutatja, hogyan éltek, dolgoztak, szórakoztak az emberek 50 évvel ezelőtt Galántán és környékén.

A film nyilvános vetítésének gondolatával együtt született meg egy kicsi nosztalgikus kiállítás installálása is, hogy a film hangulatát és atmoszféráját alátámassza. A muzeológusok elkezdték kiválogatni a tárgyakat a gyűjteményből, de lelkesen hordták az otthon talált dolgaikat is. A látogatók így láthatnak kemping-szettet, pionír jelvényeket, rádiókat, játékokat és számos egyéb, már-már elfeledett tárgyat a 70-es évektől egészen az ezredfordulóig.

A Galántai Honismereti Múzeumban a Séta a Galántai járásban (1974) c. film magyar nyelvű vetítése 2024. április 25-én, 18:00 órakor kezdődik. Ezt megelőzi 17:00-kor a szlovák nyelvű filmvetítés.

A nosztalgikus retró kiállítás a múzeum nyitvatartási idejében 2024. május 11-ig látogatható.

retró

Bővebb tájékoztatás a múzeum honlapján és a közösségi hálón található.
www.muzeumgalanta.sk/hu/
www.facebook.com/muzeumgalanta