Hazai hírek

Föltámadás a Komáromi Jókai Színházban

A Komáromi Jókai Színház 2024. május 17-én 19:00 órai kezdettel tartja Daniel Majling: Föltámadás c. vígjátékának bemutatóját Czajlik József m.v. rendezésében.

Daniel Majling

Daniel Majling (1980) író, a Pozsonyi Színművészeti Főiskola oktatója, a Szlovák Nemzeti Színház dramaturgja. Regényíróként 2017-ben debütált Oroz klazzika című kötetével. Műveiben gyakran az orránál fogva vezeti az olvasót, azzal a céllal, hogy megismertesse a lényeget.

A szerző a kortárs cseh–szlovák irodalom és színház istenáldotta tehetsége. Moszkvától 1600 kmre született. Csak a miheztartás végett: Csehov esetében ez a távolság 1000, Shakespeare-nél 2500 km, ami Daniel Majlingot (alias Doubtot) valahova kettőjük közé helyezi.

Bár az azbukát sosem sajátította el, az orosztojást különösebben nem szereti (ha muszáj, megeszi), az orosz kultúra iránti elkötelezettsége egész munkásságát áthatja: a Föltámadásban csokorba kötött dramatizált elbeszélések Oroszországban játszódnak.

A magyar nézőnek pedig különös mázlija van, hiszen a történetekkel az Oroz klazzika című kötetnek hála az anyanyelvén ismerkedhet.

Szereposztás:
LARISSZA DMITRIJEVA – Hostomský Fanni
LEV LVOVICS – Matusek Attila
ARKAGYIJ SZTYEPANOVICS – Olasz István
GENNAGYIJ SZAMSZONOVICS – Béhr Márton
LEONTYIN VSZEVOLODOVICS – Fabó Tibor (Jászai Mari-díjas)
SZVETLANA PAVLOVNA – Molnár Xénia
KIRILL KIRILLOVICS – Szebellai Dániel
LENA IVANOVNA – Szvrcsek Anita

ÜGYELŐ – Nagy László
SÚGÓ – Leczkési Dóra
DÍSZLETTERVEZŐ – Gadus Erika m.v.
JELMEZTERVEZŐ – Őry Katalin m.v.
ZENE – Lakatos Róbert m.v.
DRAMATURG – Forgács Miklós m.v.
A RENDEZŐ ASSZISZTENSE – Balaskó Edit
RENDEZŐ – Czajlik József m.v.