Kitekintő

Kivették Anne Frank naplóját az iskolai programból

Petícióban követelik, hogy helyezzék vissza a könyvet a kötelező olvasmányok közé

Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója. Mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik.

„Anne Frank naplója lekerült az iskolai olvasmányok listájáról. Nem tudjuk miért, de azt tudjuk, hogy ez a mű nagyon fontos ahhoz, hogy megértsük, meddig mehet el az emberi gonoszság egy sötét korszakban” – olvasható az interneten indított petícióban. A kezdeményezők úgy vélik: a holokauszt olyan téma, amelyet nem lehet mellőzni a horvát irodalmi oktatásban.

Anne Frank zsidó lány 1942 és 1944 között vezetett naplót a hitleri megszállás alatt álló Amszterdamban. Bujkáló családjával együtt megtalálták és deportálták, nem sokkal tizenhatodik születésnapja előtt a bergen-belsen-i koncentrációs táborban vesztette életét.

A horvát Auschwitz

Horvátországot azért is érinti érzékenyen a téma, mert a második világháborúban kikiáltott Független Horvát Államban (NDH) a horvátok is követtek el háborús bűncselekményeket. Az usztasa mozgalom egyike volt azoknak a szörnyű rendszereknek, amely együttműködött a nácikkal több tízezer zsidó, szerb és roma megsemmisítésben. A jasenovaci komplexumban, amelyet horvát Auschwitzként is emlegetnek, becslések szerint mintegy 80-90 ezer ember halt meg. Az áldozatok több mint fele szerb volt, de horvát és boszniai zsidókat, cigányokat és olyan horvátokat is kivégeztek, akik nem értettek egyet a rezsimmel. Az áldozatok között sok ezer gyerek is volt.

Blazenka Divjak oktatási miniszter a közösségi oldalán azt írta: megértette az üzenetet és elfogadja a kritikát. ‘Megkértem a kollégáimat, hogy azonnal állítsanak össze egy kérdőívet, amelyet szétküldenek az alap- és középiskolai irodalom tanároknak, és a válaszok alapján állítjuk össze az ajánlott házi olvasmányok listáját” –  közölte.

2017-ben egy a horvátországi Sibenik egyik középiskolájában nem mutatták be az Anne Frank-vándorkiállítást, mert az intézmény igazgatójának nem tetszett, hogy a partizánokat pozitív, míg az usztasákat negatív fényben tüntették fel. A szervezők a harminc pannó mellé, amely Anne Frank életét mutatta be, hat további pannót is csatoltak, amely nem volt része az európai programnak, és amely a partizánok, valamint az usztasák második világháborús tetteit mutatta be.

Az elmúlt időszakban többen is azzal vádolták Horvátországot, hogy újra életre kelt ott az usztasizmus, az állami vezetők pedig nem tesznek ellene semmit. Egyre több helyszínen tűnnek fel fasiszta jelképek, és egyre több helyen hangzik el a Za dom spremni! (A hazáért készen állunk) usztasa köszöntés.

Forrás: MTI

%d bloggers like this: