Hazai hírek

Korszerűsítik az iskolakonyhákat Komáromban

Az összes iskolakonyhát felújíttatja a komáromi városvezetés. A város idei költségvetéséből 300 000 eurót különítettek el erre a célra, de elképzelhető, hogy ez az összeg még emelkedni fog. A felújítás keretében nem csupán a konyhákat korszerűsítik, a rekonstrukció érinteni fogja a vezetékeket, a csatornázást, a belső elrendezést és a konyhagépeket is, melyek többsége nem felelt meg az előírt normáknak. A korszerűsítést követően nőni fog a konyhák kapacitása is.

Nyugdíjasoknak is főznek

Komárom iskolai étkezdéiben jelenleg csaknem 3500 gyerek és több száz felnőtt étkezik. „Az iskolai étkezdéket nem csupán a diákoknak tartják fenn, az óvodásoknak és a nyugdíjasoknak is főznek itt. Az ingyenes ebéd bevezetése után növelnünk kell a kapacitásukat, ami több átalakítást is igényel” – mondta Keszegh Béla polgármester.

Visszakerülnek az iskolákhoz

Komáromban jelenleg öt nagyobb, alapiskolai konyha működik és egy kisebb, óvodai Örsújfalun (Nová Stráž). Az utóbbi a jövőben ebédkiadóvá alakulhat át. Tervezik ugyanakkor egy újabb iskolakonyha nyitását a Rozmaring utcai alapiskolában, az üzemeltetés feltételei már adottak. Az iskolakonyhák korábban a városi hivatal fennhatósága alá tartoztak, ami nem bizonyult hatékony megoldásnak. A cél a felújítást követően az lesz, hogy a konyhák visszakerüljenek az iskolákhoz, hiszen a közvetlen felügyeletnek köszönhetően javulna a minőség. “Január eleje óta folyamatosan egyeztetünk a konyhafőnökökkel, az intézmények vezetőivel, valamint a közegészségügyi hivatallal” – mondta Ondrej Gajdáč alpolgármester. Az előzetes tervek szerint a konyhák felújítását a nyári szünidő alatt valósítanák meg.

Forrás: ujszo.com