Könyvajánló Szabadidő

Balázs Ágnes: A csavargó kisautó és más történetek – mesék örökmozgóknak

csavargó kisautó Balázs Ágnes: A csavargó kisautó és más történetek – mesék örökmozgóknak, Móra Könyvkiadó, Illusztrátor: Horváth Ildi, Oldalszám: 56, megjelenés: 2021. 

Balázs Ágnes a Móra Könyvkiadó házi szerzője. Az írónő kiválóan ismeri az óvodás és kisiskolás korosztály problémáit is, amelyről számos meséje, meseregénye tanúskodik. A csavargó kisautó a Mesék örökmozgóknak 5. kötete! A Mesék örökmozgóknak különleges koncepciója utat talál a sokszor túlterhelt, hiperaktív vagy figyelemzavaros gyerekekhez, hiszen a felolvasásra szánt, rövid, humoros mesék egy-egy kiemelt kifejezéséhez egyszerű mozgásgyakorlatok társulnak. Keltsd életre a csavargó kisautó történetét!

Minden egészséges gyerek konkrét feladattal jön erre a világra, és azt rendkívül komolyan is veszi. A feladat valahogy így szól: tapasztalj és tanulj, nőj és erősödj, ismerd meg, lakd be, töltsd ki a számodra rendelt helyet. Mivel a gyerek ezt a feladatot nem csupán kapja, de tökéletesen önmagának is érzi, és a végrehajtását jó esetben élvezi, ezért a legtermészetesebb dolog, hogy szinte egyfolytában annak megvalósítására törekszik, vagyis… örökösen ugrabugrál, visong, szalad, (közbe)kiabál, mocorog, kérdez, pofákat vág, kérdés nélkül válaszol, magyaráz… tehát aktívan él, létezik, azaz a felnőttek szempontjából gyakran főfájdítóan VAN!

A kötetben található rövid, vicces és tanulságos történetekre a gyereknek muszáj figyelnie, mivel dolga van velük! Feladatul kapja ugyanis, hogy amikor az egyik mesében egy bizonyos szót meghall, akkor hajtson végre egy-egy meghatározott mozdulatsort, tevékenységet. Pl. ha a mesében elhangzik a „piros” szó, a gyereknek vigyázzállásba kell ugrania, míg a „sárga” szót hallva a helybenjárás, a „zöldre” pedig a szoba körbefutása a helyes „válasz”. Ez persze csak egyetlen módszer, amit ebből az okos könyvből kiragadtam, mivel minden történet más-más feladatrendszerrel működik, mást és mást vár el a mese hallgatójától és a mesélőtől is, akinek szintén vannak elvégzendő feladatai.

És itt a lényeg! Balázs Ágnes könyvei nem a passzív (és így az örökmozgó gyermek számára hamar unalmassá váló) mesélést és mesehallgatást preferálja, helyette inkább – rendkívül szellemesen és okosan! – az aktív együttmesélést tanítja meg a mesélőnek és a hallgatónak egyaránt. A folyvást mocorgó, nyugtalan lurkók egyúttal általában kisebb-nagyobb figyelemzavarral is küzdenek, ami később az iskolás éveiket nagyon meg tudja keseríteni. Balázs Ágnes gyönyörűen illusztrált, rendkívül izgalmasan működő(!) kötetei erre kínálnak fájdalommentes, sőt, kifejezetten élvezetes megoldást, hiszen az aktív mesehallgatás jelentősen fejleszti a koncentrációt – és nem csak az gyermekét, de a játszani újra megtanuló felnőtt mesélőjét is!

Böszörményi Gyula