Hazai hírek

Ellenzik a tanárok a pedagógusokról szóló törvény módosítását

Ellenzik a tanárok a pedagógusokról szóló törvény módosítását, aláírásgyűjtésbe kezdett a Szlovák Pedagóguskamara.

Azt szeretnék elérni, hogy az oktatási tárca vegye figyelembe kifogásaikat a pedagógusokról szóló törvény módosítása kapcsán.

A kreditrendszer átalakítása, a pedagógusok életen át tartó képzése, az iskolaigazgatók továbbképzése és a tudományos dolgozók megkülönböztetése – csak néhány azon javaslatok közül, melyekkel mintegy tíz szakmai szervezet és a Szlovák Pedagóguskamara sem ért egyet. Közben a törvénytervezetet már második olvasatba utalta a parlament. Vladimír Crmoman, a Szlovák Pedagóguskamara elnöke szerint az oktatási tárca és a kormány nem állt elő olyan modern törvénytervezettel, mely vonzóbbá tehetné a pedagóguspályát.

Daniela Čorbová (Kvalitné školstvo) emlékeztetett, hogy Martina Lubyová (SNS) oktatási miniszter 2018 nyarán tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a pedagógusokról szóló jogszabály módosítását, melyhez olyan sok hozzászólás érkezett, hogy a tárca kénytelen volt visszavonni a tervezetet. „Ezt követően új tervezet került a kormány elé, már tárcaközi egyeztetés nélkül, januárban a parlament második olvasatba utalta a dokumentumot” – mondta Čorbová, aki szerint a tárca megsértette a törvényalkotás folyamatát azzal, hogy másodszor már nem véleményezhették a javasolt intézkedéseket. Épp ezért szeretnék elérni, hogy a tárca vonja vissza a jogszabályt, és széleskörű szakmai egyeztetést követően kerüljön ismét a plénum elé. A petíció kezdeményezői egyebek mellett kifogásolják a pedagógusok továbbképzésének tervét, melynek szerintük kevés a valódi pozitív hozadéka, ráadásul nem veszi figyelembe az iskolák igényeit. Bírálják az igazgatók tervezett továbbképzését, de szeretnék elérni azt is, hogy csökkenjen a nevelők kötelező óraszáma.

A tárca azt állítja, hogy nem volt szükség újabb tárcaközi egyeztetésre. A minisztérium elegendőnek tartja, hogy a szakszervezettel egyeztet a módosításokról.

Forrás: ujszo.com