Versenyek

Selyés diákok a Best in English versenyen

Negyedik alkalommal kapcsolódott be Az év angolosa – Best in English versenybe a komáromi Selye János Gimnázium. Nagyon jól szerepeltek a gimnazisták.

Ezt a nemzetközi online versenyt 15–19 éves középiskolásoknak és gimnazistáknak szervezik, a diákok az egész világon egyazon napon ülnek a képernyő elé. A verseny a Cseh Köztársaság Iskolaügyi Minisztériuma védnöksége alatt zajlik. Főszervezője egy cseh nonprofit szervezet, a Kompetenciafejlesztő Intézet és a Czech-us Ügynökség.

A legjobb helyezést elérő diákokat tárgyi nyeremények várják, az abszolút győztes, valamint a legügyesebb csehországi résztvevő kéthetes kanadai nyelvtanfolyamon vehet részt, melyet az International Language Academy of Canada finanszíroz.

A versenybe minden olyan, nem angol anyanyelvi közegben működő középiskola, gimnázium és szaktanintézet bekapcsolódhat, amelyik be tud nevezni legalább tíz diákot. A teszt a Közös Európai Nyelvi Referenciakeret B1-C1 szintjének felel meg, és 60 perc alatt kell kitölteni. A kérdések a diákok nyelvtani, szövegértési készségeit mérik fel. A tesztet az Akcent IH Prague Nyelviskola dolgozta ki, ez az intézmény az International House World Organisation nemzetközi hálózat tagja és az egyik legnagyobb magán nyelviskola Csehországban, ami a Cambridge és az IELTS nyelvvizsgára is felkészít.

A Best in English 2018-as versenyébe 30 ország 922 iskolájának 21 110 diákja kapcsolódott be. 3500-zal többen, mint 2017-ben. A komáromi Selye János Gimnázium 51 diákja kapcsolódott be a versenybe. A legjobb eredményt a 18 éves Pongrácz Emma IV. B osztályos tanuló érte el, aki 120 pontból 110,5-öt szerzett. Domonkos András a II. A-ból csak három ponttal maradt le mögötte, Kovarčík Sára a VII. N-ből pedig csupán néggyel kevesebb pontot szerzett.

A 21 110 versenyző közül Pongrácz Emma a 239. lett, azaz bekerült a versenyzők legjobb 1,2 százalékába. A 2700 szlovákiai résztvevő rangsorában a 22. helyezést érte el.

Szlovákia 123 iskolája közül a Selye János Gimnázium a 11. helyet szerezte meg, a Nyitrai kerületben a másodikat. 30 ország 922 iskolája közül Komáromé a kiváló 102. hely. A komáromi gimnazistákat Farkas Enikő, Tóth Éva, Vlahy Anita, Szilárd Ágnes és Szüllő Lívia tanítja angolra

Hevesi Petruf Alena