Egyéb kategória

Selyések Kismartonban: Helyreállt a remény

Kismartonban, az Esterházy-család egyik legszebb kastélyában idézte fel a múlt századot tizennégy csapat. Feltámadtak a kor nem is annyira központi szereplői, mégis olyan fontos eseményekben játszottak szerepet, mint a II. világháború és az 1956-os forradalom. Mindszenty József, gróf Edelsheim Ilona, gróf Almásy László, de még Szent-Györgyi Albert is megjelent a színen. Nagy örömünkre a komáromi Selye János Gimnázium csapatát is meghívták a döntőre, amelyet a világhálón is egyenes adásban közvetítettek a szervezők.

Az estöri kreatív történelmi vetélkedő harmadik évadát az Esterházy Magánalapítvány olyan céllal szervezte meg, hogy az adott kort – idén a 20. század sorsfordító évtizedeit – a diákok saját ötleteikkel fedezzék fel, és élménydús jelenetekkel tegyék felejthetetlenné a közönség számára. Mert a kismartoni kastély Haydn-termében szurkolók szeme láttára zajlott a finálé. Zalka Virág, Kovács Kata Luca és Szoboszlai Bálint fél éven keresztül készült fordulóról fordulóra, esszét, videót és kiselőadást készítettek, szerepeltek a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában megrendezett középdöntőben.

Az utolsó megmérettetés

Lassan szűkült a csapatok köre, a 150 csapatból először 40, majd 14 maradt az utolsó megmérettetésre. Mivel a középdöntőben és a döntőben is olyan személyekkel foglalkoztak, akiknek megítélése éppen változóban van, a Spem reduxit nevet választotta a csapat. Jelentése: helyreállt a remény. Meggyőződésük, hogy gróf Esterházy János felvidéki magyar politikus és Carl Lutz svájci diplomata megkaphatja azt az általános elismerést, amelyért régóta küzd a magyar közösség határon innen és túl. A döntőben a budai svájci nagykövetség óvóhelyébe tekinthettünk be, ahol Carl Lutz és felesége a romos Budapestről próbálta kimenekíteni a zsidókat és az őket segítő svéd diplomatákat. Majd a vitában éppen Carl Lutz bátorsága mellett kardoskodtak, hogy valóban megérdemli a Yad Vashem elismerését, a Világ Igaza kitüntetést.

Emellett történelmi villámkérdésekben, okostelefonos tesztkérdésekben, filmek felismerésében vetélkedtek a többiekkel, zárásképpen pedig kapcsolatot kerestek a verseny történelmi szereplői között. Így keresték Virágék a közös szálakat Mindszenty József és Carl Lutz között, és ebben – teljesen véletlenül – egy másik bencés gimnázium volt a partnerük, a győri Czuczor Gergely Gimnázium. Felvillanyozott minket, milyen lehetőségek rejlenek ebben a versenyben. Ahogy Bálint is nyilatkozott: jövőre újra bejutunk a döntőbe, és még jobbak leszünk. Bár nem kerültünk dobogóra, a Spem reduxit csapat különdíjat kapott: a Magyar Nemzeti Múzeum vendége lesz egy különleges tárlatvezetésen. A féléves közös munkában jelentős szerepet játszott Vajányi Orsolya tanárnő, akivel közösen irányítottuk a trió felkészülését fordulóról fordulóra. Reméljük, a lelkesedés jövőre is kitart, hiszen az élmény tényleg megfizethetetlen. Elek József

(Forrás: Új Szó)

The post Selyések Kismartonban: Helyreállt a remény appeared first on Magyar iskola.