Egyéb kategória Kitekintő

„Hogy az írott szó ne mumus legyen a gyereknek”

„Hogy az írott szó ne mumus legyen a gyereknek”
A digitális írástudás fejlesztése – a táblázatkezelés és az online kérdőívek világa címmel szerveztek továbbképzést a könyvtárosoknak a somorjai Zalabai Zsigmond Városi Könyvtárban.

A budapesti Országos Széchenyi Könyvtár, azon belül a Könyvtári Intézet és a Fórum Intézet között megegyezés született néhány évvel ezelőtt, amelynek célja az volt, hogy képzéseket szervezzenek szlovákiai magyar könyvtárosok részére. „Mi, határon túli magyarok abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy részt vehetünk a Könyvtári Intézet Könyvárok határok nélkül programjában, amely létrehozta a Kárpát-medencei könyvtárosok hálózatát. Mi választhatjuk ki azokat a témákat, amelyekkel szerintünk foglalkozni kell, és az intézet megkeresi ezekhez a megfelelő szakembereket. A legutóbbi képzés témája a digitális írástudás volt, korábban pedig a számítógépes ismereteinket gyarapítottuk” – nyilatkozta lapunknak Kecskés Ildikó, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke.

Nincs magyar könyvtárosképzés

„Szlovákiában nincs magyar könyvtárosképzés. Képeznek ugyan könyvtárosokat a pozsonyi Comenius Egyetemen, vannak rekvalifikációs kurzusok, de ezek iránt igen gyér az érdeklődés. Akik pedig elvégzik az egyetemet, azoknak nagyon nagy része nem marad a szakmában. Hogy miért, azon is érdemes lenne elgondolkodni, és tenni valamit, hogy ne így legyen. Elöregedett a szakma, utánpótlás alig van, a fiatalok nem látnak perspektívát ebben a hivatásban. Talán azért, mert olyan kép él az emberekben, hogy a könyvtáros az, aki ül a pult mögött és várja, hogy visszavigyék neki a könyvet. Pedig a könyvtár ma már sokkal több ennél” – fogalmazott az elnöknő.

Hozzuk vissza a mesét a gyerek életébe

Minden képzés arról szól, hogy a könyvtárosok ki tudják elégíteni a mai kor igényeit. Megtanulják, hogyan foglalkozzanak a tinédzserekkel, mi az a biblioterápia, hogyan alkalmazható a meseterápia, hogyan lehet a könyvtári foglalkozások által környezettudatosságra nevelni a gyerekeket, hogyan hozzák vissza a mesét az életükbe. „Az a dolgunk, hogy elérjük: az olvasást mint élményt tapasztalja meg a gyerek. Rendhagyó irodalomórákat szervezünk, igyekszünk átsegíteni a gyerekeket az óvodából az iskolába, vagy megkeressük azt a szakembert, aki abban segít a kicsiknek, hogy a betű, az írott szó ne legyen számukra mumus” – mondta Kecskés Ildikó, és hozzátette: könyvtárvezetői képzésük is volt, amelynek az volt a célja, hogy együtt tudjanak működni az óvodákkal és az iskolákkal. „Sokféle emberrel találkozunk a munkánk során, különféle helyzeteket kell megoldanunk, erre is felkészítenek ezek a képzések, hiszen a könyvtárosnak egy kicsit pszichológusnak, egy kicsit tanítónak, de közvetítőnek is lennie kell” – mondta.

Ezer forrásból zuhog az információ a mai gyerekekre

„Megváltozott, és egyre gyorsabban változik a világ, a mai gyerekekre pedig ezer forrásból zuhognak az információk. Nekünk az is dolgunk, hogy megtaláljuk és a gyerekek – és nemcsak a gyerekek – elé tárjuk a hiteles, a megbízható információforrásokat. És hogy a gyerekek ne a számítógép előtt töltse minden szabadidejét, de amikor ott ül, tudja, mit hogyan és hol kell keresni. Megváltoztak az olvasási szokások, ezt figyelembe kell vennünk és igazodnunk kell hozzájuk – véli az elnök asszony. (l, k)

The post „Hogy az írott szó ne mumus legyen a gyereknek” appeared first on Magyar iskola.