Hazai hírek

A szlovákiai pedagógusok csupán 4,5 százaléka érzi úgy, hogy megbecsülik

A szlovákiai pedagógusok mindössze 4,5 százaléka véli úgy, hogy a tanári munkát társadalmi megbecsülés övezi, derül ki az OECD TALIS 2018 nemzetközi felmérés eredményeiből.
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban az átlag 25,8 százalék, tehát a pedagógusok negyede érzi a munkája iránti megbecsülést. Szlovákia e téren az utolsó helyen végzett, és így volt ez 2013-ban is.

A TALIS felmérés során azt is vizsgálták, hogy a tanárok milyen oktatási tevékenységet végeznek, illetve milyen stratégiákat alkalmaznak az órákon. A szlovákiai pedagógusok mintegy 85 százaléka (több mint az OECD átlag) mondta, hogy a következő stratégiát választja: elmagyarázom a tanulóknak, mit várok el, elmagyarázom az összefüggéseket a régi és az új tananyag között, vagy a tanóra elején meghatározom a célokat, illetve összefoglalom az előző órákon átvett tananyagot.

A felmérés

eredményeit ismertető Martina Lubyová oktatási miniszter szerint az OECD-átlaghoz képest jóval kevesebb pedagógus engedi a diákokat kisebb csoportokban dolgozni, hogy közösen találjanak megoldást az egyes feladatokra (40,2%), kevesebben adnak fel olyan feladatot, amelyeknek nem egyértelmű a megoldása (29,9%), és kevesebben kérnek olyan projektet, melynek elkészítése legalább egy hetet vesz igénybe (15,8%).

Az OECD-tagállamok pedagógusainak 92,3 százaléka és a szlovákiaiak 93,2 százaléka azért döntött a tanári pálya mellett, mert úgy vélik, a hivatásuk lehetővé teszi, hogy hatással legyenek a gyerekek fejlődésére. 88,2 százaléknyian (Szlovákiában 92,3) azért választották ezt a pályát, mert a tanítást értékes társadalmi munkának tekintik.

A felmérés eredményei szerint az OECD-tagországaiban, így Szlovákiában is a pedagógusok több mint 90 százaléka részt vett tavaly legalább egy továbbképzésen. Az igazgatók esetében ez az arány még magasabb, 99 százalék. A hazai tanárok csaknem 43 százaléka ugyanakkor úgy véli, hogy a továbbképzés túl drága, és hiányzik az ösztönzés. Az igazgatók több mint 47 százaléka a kevés megfelelő továbbképzési lehetőségre panaszkodott.

Az OECD TALIS a legnagyobb nemzetközi felmérés, amely a tanárokra fókuszál. A felmérésbe összesen 260 ezer pedagógus kapcsolódott be az OECD 31 tagállamában, illetve 17 további országból és régióból. Tavaly 181 hazai intézmény 3046 pedagógusa kapcsolódott be a felmérésbe, valamint 180 iskolaigazgató.
-k-