Vélemény

Nyílt levelet intéztek az oktatási miniszterhez

Nyílt levelet intézett Ravasz Ábel (Most-Híd), Juraj Hipš (Spolu) és Michal Šimečka (Progresszív Szlovákia) Branislav Gröhling oktatási miniszternek az Oktatáskutató Intézet (IVP) ügyében elhangzott kijelentéseivel kapcsolatban. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelet változtatás nélkül közöljük.

Tisztelt Branislav Gröhling miniszter úr!

Aggodalommal figyeljük az oktatási minisztérium kommunikációját saját az Oktatáskutató Intézetben (IVP) dolgozó elemzői irányában. A sajtóban megjelent a minisztérium állásfoglalása, melyben olyan állítások vannak, mint hogy az IVP elemzői manipulatív mediális nyomást fejtenek ki a minisztérium vezetésével szemben, miközben tolerálták a minisztérium korábbi vezetésének nem hatékony munkáját; de az is benne van az állásfoglalásban, hogy az érintett személyek „Lubyová exminiszter elemzői”.

Miniszter úr, biztosak vagyunk benne, hogy még emlékszik rá, hogy az elmúlt négy évben ellenzéki képviselőként mit gondolt az IVP professzionális, független, elkötelezett munkájáról. Olyan emberekről van szó, akik nem adták fel akkor, amikor Lubyová miniszter leváltotta vezetőjüket, és akkor sem, amikor az Önök kormánya ismét váltott az élükön. Tovább dolgoztak a törvényváltozásokon, a költségelemzéseken és a stratégiai anyagokon.

Nem találjuk méltónak azt, hogy a konstruktív, dologi vita helyett saját elemzőikre személyes sértésekkel támadnak, mondván hogy ők „Lubyová emberei”. Ez a fajta kommunikáció csak érvelési hibaként értékelhető, és nem viszi előre a kommunikációt.Bízunk benne, hogy csak egy egyszeri, kiélezett kommunikációról van szó, amely a koronavírus érkező második hullámának feszült atmoszférájában született.

Bízunk abban is, hogy ahogy ellenzéki politikusként értékelni tudta az IVP munkáját, úgy azt most is értékelni fogja, mint miniszter. Az elemzőket ugyanis nem csak akkor kell meghallgatni és dicsérni, amikor kellemes, pozitív és eladható híreket hoznak, hanem akkor is, amikor elemzéseik kellemetlenek, aggasztóak és nehezen kommunikálhatóak. Sőt, azt gondoljuk, hogy pont akkor kell őket a leginkább értékelni.

Üdvözlettel, és sok sikert kívánva a munkájához,

Ravasz Ábel (Most-Híd)

Juraj Hipš (Spolu)

Michal Šimečka (Progresívne Slovensko)

 

Háttér:

Na verejnosť prenikli reformné zámery aj spory na ministerstve
%d bloggers like this: