Oktatás

Érettségiznek a szakközépiskolások

Hétfőn kezdődtek és egészen a tanév végéig tartanak az érettségi vizsgák a szakközépiskolákban és a szaktanintézetekben. Több mint 8000 diák kezdte meg az érettségit.

A két-, három- és négyéves képzésen résztvevő diákok az érettségi vizsgák után fejezik be tanulmányaikat. A szakközépiskolákban a vizsga három részből áll, írásbeli, gyakorlati és szóbeli vizsgát kell tenni. A szaktanintézetekben szóbeli érettségi és gyakorlati vizsga vár a diákokra, ez utóbbinak írásbeli része is van. Az érettségizők és a szakmunkástanulók is szabadnapokat kaptak a felkészülésre, a szakmunkástanulóknak három nap jár.

Az írásbeli érettségin maximum tíz tétel van, a diákoknak 45-120 percük van a kidolgozásra. A szakmai gyakorlati vizsgán a szak nehézségétől és jellegétől függően maximum 15 témakört jelölnek ki – közölte az oktatásügyi minisztérium.

A szóbeli vizsgán legalább 25 tétel van, a felkészülési idő, szaktól vagy szaktantárgytól függően 15-30 perc, majd 15 perce van a diáknak a feleletre. A záróvizsga az írásbeli kivételével nyilvános, a diákok érettségi bizonyítványt, egy részük szaktól függően inaslevelet is kap.

Akik komoly ok miatt nem tudnak részt venni a vizsgán, három napon belül, a megfelelő igazolás bemutatásával pótérettségire jelentkezhetnek, ennek időpontja 2019 szeptembere vagy 2020 februárja.

Tavaly 6492-en érettségiztek szaktanintézetben nappali tagozaton, 915-en pedig távúton. (km)

%d