Vélemény

Négy aranyérmet szereztek a magyar diákok a 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpián

Négy aranyérmet szereztek a magyar diákok a 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpián (IBO – International Biology Olympiad) Szegeden. A magyar csapat 73 ország között, Kína mögött a második legeredményesebb lett.

A négy diák három magyarországi iskolát képviselt: Búzafalvi Dénes és Vizkeleti Péter az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolába járt, Kozma Csaba a Bonyhádi Evangélikus Gimnáziumban, Hunyadi Marcell Dávid a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban érettségizett idén. A magyar csapat vezetője Erős-Honti Zsolt (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) volt.

A versenyen a nemzetközi zsűri döntése alapján 31 arany-, 55 ezüst- és 87 bronzérmet, továbbá 30 dicséretet osztottak ki. Az abszolút első és második helyet kínai, míg a harmadikat egy, az Amerikai Egyesült Államokból érkezett versenyző szerezte meg. A tudományos megmérettetésen 73 ország 285 középiskolás diákja indult.

Az IBO a legrangosabb nemzetközi biológiaverseny a világon. A megmérettetésen az országok négyfős, középiskolás,nappali tagozatos, húszévesnél fiatalabb diákokból álló csapatokkal indulhatnak.

Az elméleti feladatok mellett ebben az évben újításként jelent meg a gyakorlati feladatok között a neurobiológia, az alternatív biológiai alapú energiaforrások témaköre, illetve a bioinformatika. Az egyik fordulóban két, háromórás tesztet írtak a résztvevők, egy másik napon pedig gyakorlati feladatokat oldottak meg több mint tíz órán keresztül. A feladatokat mindenki anyanyelvén kapta meg. Magyar diákok 2010 óta vesznek részt a Nemzetközi Biológia Diákolimpián. A következő versenyt Japánban, Nagaszakiban rendezi meg 2020. július 3. és 11. között. (MTI, MH)

The post Négy aranyérmet szereztek a magyar diákok a 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpián appeared first on Magyar iskola.