Kitekintő

Skóciában tilos lesz a szülői pofon

Skóciában törvénnyel tiltották meg a gyermekek bántalmazását: az új rendelkezés alapján bűncselekményt követ el a szülő, aki megüti a gyerekét.
Skócia ezzel az első Nagy-Britanniában, ahol büntetendő a szülői pofon, ezzel egyrészt a felnőttekkel egyenlő jogokat biztosítanak a fizikai erőszak ellen a gyerekeknek is, másrészt összhangba hozzák a skót szabályozást az ENSZ ajánlásával.
A skót törvényhozók 84:29 arányban fogadták el a törvényt, annak ellenére, hogy egy kormányzati közvélemény-kutatás szerint az Egyesült Királyságban megkérdezett 1546 felnőtt 57 százaléka elvetette volna.
John Finnie skót zöldpárti képviselő, a tervezet előterjesztője elmondta:

A döntés azt az üzenetet közvetíti, hogy elfogadható erőszak nincs. A tettleges bántalmazásnak nincs helye a 21. századi Skóciában. A nemzetközi bizonyítékok azt igazolják, hogy súlyos hatása lehet a gyerekekre, és nem is hatékony

– fogalmazott Finnie.

A gyermekjogi aktivisták a törvény elfogadását emlékezetes napnak nevezték, a törvénynek azonban továbbra is vannak ellenzői. Oliver Mundell skót konzervatív képviselő kijelentette, hogy nem tudja támogatni. Mint mondta, hisz abban, hogy a gyerekek elleni erőszak helytelen, de most nem is ez a kérdés. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a szülők egyáltalán nem fogják tudni ezek után, hogy milyen körülmények miatt kerülhetnek szembe a büntetőjogi rendszerrel.
A törvény egy éven belül lép hatályba. (mti)