Hazai hírek

Bepillanthattak a dunaszerdahelyi diákok az egyetemisták életébe

A Future Generation Europe elnevezésű szervezet célkitűzése támogatni a 16 és 25 közötti fiatalok művelődését. Egyedülálló projektjeik célja tájékoztatni a fiatalokat az egyetemek és főiskolák nyújtotta lehetőségekről, a tudásra vágyó fiatalokat segíteni abban, hogy előbbre tudjanak lépni a professzionális fejlődés terén.

A Future Generation Europe legsikeresebb projektjei közé tartozik a Mini-Erasmus, mely 2014-től lehetővé teszi a középiskolásoknak, hogy négy napon keresztül aktív részesei lehessenek az adott egyetem mindennapi életének, így ismerve meg leendő tanáraikat és évfolyamtársaikat.

A dunaszerdahelyi Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskola négy diákja kapott a lehetőségen. Csepy Dominik, Fogas Gergely és Máťaš Marek a pozsonyi Comenius Egyetem Matematika, Fizika és Informatika Karára, míg Huszárik Dávid a szintén pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Informatikai és Információtechnikai Karára jelentkezett be. Legnagyobb örömünkre mind a négy diákunkat kiválasztották.

A nagy kaland november 17-én kezdődött. A négy nap folyamán a tutorok, akik az adott egyetem diákjai voltak, minden rendezvényre, workshopra és előadásra elkísérték a diákokat. Körbevezették őket, hogy minél jobban belekóstolhassanak a főiskolások mindennapjaiba. Az előadások különböző területeket érintettek: programozás, számítógépes grafika, számítógépes játékok készítése, számítógépes és adatbázis rendszerek, virtuális valóság, alkalmazott matematika és robotika. Meglátogatták a szlovák űrtevékenységgel foglalkozó szervezetet (Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity), a Szlovák Műszaki Egyetem rendkívüli felszereltségű nanotechnikával foglakozó high-tech laboratóriumát (Slovenské high-tech laboratórium) és a nemzeti robotikai központját (Národné centrum robotiky).

Diákjainknak lehetőségük nyílt arra is, hogy találkozzanak azokkal a szervezetekkel, vállalatokkal, melyektől információhoz jutottak a munkaerőpiac elvárásairól.

Reméljük, ez a pozitív tapasztalat hozzájárul ahhoz, hogy két év múlva a választott egyetem sikeres hallgatóivá válnak. Nem utolsó sorban köszönetet szeretnék mondani a diákok nevében az iskola vezetésének és a szülőknek azért, hogy lehetőséget adtak a diákoknak arra, hogy nyitottabbak legyenek a világra, és hogy tudatosítsák, a lehetőségek száma végtelen.
Magyarics Mónika, a III. D osztályfőnöke, informatikatanár