Kitekintő Oktatás

A tanulás tanulása

A tanulás módszertanáról készítettek magyar nyelvű online kurzust a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) oktatói a Coursera képzési portálon – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága azt MTI-t.

A közlemény szerint a Coursera a világ több mint száznyolcvan felsőoktatási intézményével működik együtt, több mint négyezer online egyetemi kurzust kínál. Az SZTE közreműködésével először érhető el teljesen magyar nyelvű tananyag portálon.

A SZTE az első magyar egyetem, amely együttműködik a 40 millió követőt magáénak tudó coursera.org online képzési portállal. Elsőként az egyik legnépszerűbb, eddig 1,8 millió hallgatót vonzó A tanulás tanulása című kurzust (coursera.org/learn/a-tanulas-tanulasa) fordították magyarra az egyetem oktatáselméleti szakembereinek közreműködésével.

Tanulási stratégiák

Szakál Péter oktatási igazgató kifejtette, azért ezzel az anyaggal kezdték a munkát, mert az évek óta végzett kompetencia felméréseikből kiderült, hogy a jelentkező diákok nagy része nem a felsőoktatásban leghasznosabb tanulási stratégiákat alkalmazza. A szegedi hallgatóknak már eddig is volt lehetőségük tanulásmódszertani tréningeken részt venni. Az online kurzus ezt a lehetőséget bővíti, egészíti ki.
A kurzust mindenki ingyenesen végezheti el, az egyetemisták mellett középiskolásoknak és felnőtteknek is ajánlott. Az online tananyag a tanulás módszertanáról szól. Gyakorlati tanácsokat ad többek között a halogatás elkerülésével és a vizsgákra való felkészüléssel kapcsolatban. Az SZTE munkatársainak köszönhetően a teljes tananyag és az önellenőrző tesztek is elérhetőek magyarul.

Az SZTE évek óta végez kompetenciamérést az elsőévesek körében. Ez kiterjedt a felsőoktatási tanulmányokhoz nélkülözhetetlen szövegértés, matematikai gondolkodás, általános problémamegoldó képesség mellett a tanulási stratégiák, módszerek és attitűdök vizsgálatára is. A tesztek kitöltése után a hallgatók azonnal információt kapnak arról, milyen eredményt értek el. Az összegző, személyre szabott, objektív viszonyítási pontokkal és fejlesztési javaslatokkal ellátott visszacsatolást az SZTE Oktatáselméleti Kutatócsoport küldi el a résztvevőknek – áll a közleményben.

A tanulás tanulása
A kurzus ingyenes, elég beregisztráli rá.

A kurzus

A kurzus 4 hétre elosztott videókat és szöveges anyagokat tartalmaz. A megnézendő videók, vagyis a teljes kurzus megnézése, elolvasása körülbelül 3-4 órát vesz igénybe hetente.

A tanulás tanulása: Hatékony mentális eszközök, amelyek segítenek megbirkózni a nehéz tantárgyakkal című Coursera kurzus Barbara Oakley és Terrence Sejnowsky Learning How to Learn (LHTL) kurzusának magyar változata. A kurzus felvehető az angol nyelvű Mindshift („Szemléletváltás”) elnevezésű, kapcsolódó kurzustól függetlenül, azzal párhuzamosan, vagy akár előtte. (A tanulás tanulása fókuszában inkább a tanulás áll, a Mindshift fókuszában pedig inkább a karrierépítés.)

A tartalomból:

Mi a tanulás?

Bár az élő agy nagyon bonyolult, ez a modul metaforákat és analógiákat használva segít megérteni a működését. Alapvetően különböző gondolkodásmódokat fognak felfedezni, és megtudhatják, hogyan használhatják ezeket a tanulás hatékonyságának növeléséhez. Megismerkednek a halogatás kezelésével, és praktikus ismereteket szereznek a memóriáról, ráadásul meglepően hasznos információkhoz juthatnak a tanulás és az alvás kapcsolatáról. (Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a modulnak az elvégzése egy órát vesz igénybe – az efölötti idő a választható tevékenységekre vonatkozik.)

Mit jelent a fókuszált és a diffúz állapot? 4m, Terrence Sejnowski and Barbara Oakley–A kurzus felépítése 2m, Fókuszált és diffúz állapot – avagy jól jön egy kis Dalí 4m, Mi a tanulás? 5m, Előzetes a halogatásról 2m, Gyakorlat teszi a mestert 6m, Mi a memória? 4m, Az alvás fontossága 3m, Interjú Dr. Terrence Sejnowskival 14m, Az 1. modul összefoglalója 4m, Lehet izgulni, hogy mi következik! Mary Anne Nestor tuti tippjei 1m, Interjú Benny-vel, az „ír nyelvzsenivel” a nyelvtanulásról 19m, Interjú Dr. Robert Bilderrel a kreativitásról és a problémamegoldásról 15m, Interjú az írásoktató Daphne Gray-Granttel 18m