Egyéb kategória

Egy évvel korábban kezdődik a lányok serdülése a 70-es évekhez képest

A koppenhágai Rigshospitalet kórház kutatói azt találták, hogy a mell mirigyszöveteinek kialakulása évtizedenként mintegy három hónappal kezdődik korábban az 1970-es évek óta.
A pubertás a lányoknál általában 9-13, a fiúknál 9-14 éves korban kezdődik, egy sor nemzetközi tanulmány szerint azonban a serdülés átlagéletkora csökkenőben van.
A szakértők szerint a lányok serdülésének legjobb jele a mell mirigyszövetének növekedése, nem pedig az első menstruáció, ami a pubertás más változásaihoz képest később jelentkezik.
Az első menstruáció időpontja a 20. század elején tolódott korábbra, több kutatás szerint azóta nem változott sokat.
A JAMA Pediatrics című gyermekgyógyászati lapban közölt tanulmányban Alexander Busch és kollégái 38 kutatást elemeztek a mellszövet növekedésének indulásáról. Megállapították, hogy 1977 és 2013 között évtizedenként három hónappal tolódott korábbra a lányok pubertásának kezdete.

Megállapították, hogy a mellnövekedés kezdete nemcsak évtizedenként, de világrészenként is eltért: Európában 9,8-10,8, Afrikában 10,1-13,2, az Egyesült Államokban 8,8 és 10,3 év közé esett.
Úgy vélik, a túlsúlyosság is összefügg a mellszövet növekedésének korábbi kezdetével, és a környezetben előforduló vegyi anyagok is befolyásolhatják a hormonok irányította a folyamatot. (mti)

Egy hozzászólás

  1. Tisztelt Magyar Iskola!

    Korábban a Facebook-oldalukon megosztották már egy írásomat (Szülői kérdések, mentálhigiénés válaszok koronavírus idejé, ápr.15-én). Figyelmükbe ajánlanám egy másik írásomat is: szintén szó van benne arról, hogyan kezdődik korábban a serdülőkor, de emellett sok praktikus segítséget is ad a szülőknek, hogyan készítsék fel lányukat az első menstruációra. A szlovákiai magyar szülők számára is hasznos támogatást jelentene.

    https://anya-lanya.hu/elso-menstruacio-gyik/

    Üdvözlettel:

    M.dr.Dulácska Csilla
    mentálhigiénés szakember

Nem lehet hozzászólni.