Egyéb kategória

Útmutatót kaptak az iskolák a koronavírus miatt

Az oktatási minisztérium útmutatót küldött az iskoláknak és az óvodáknak a koronavírus-fertőzés veszélye miatt. Egyebek mellett nem javasolt iskolai kirándulást szervezni olyan országba, ahol megjelent a koronavírus.

Az útmutató szerint ha az iskola alkalmazottja vagy diákja olyan országban járt, ahol már megjelent a koronavírus, a hazatérés után 14 napig figyelnie kell az egészségi állapotát.

„Ha valakinél a 14 nap alatt megjelennek a betegség tünetei, elsősorban hőemelkedés, köhögés, torokfájás, akkor otthon kell maradnia és telefonon kell felvennie a kapcsolatot az orvosával” – tájékoztatott a tárca. Az orvos dönti el a tünetek alapján, hogy a betegért speciálisan felszerelt mentőautót küld és kórházba szállíttatja, vagy házi karantént rendel el. Így kell eljárni a kollégiumokban is.

Az óvodák, az iskolák és a diákszállók számára a tárca gyakori fertőtlenítést javasolt, beleértve a kilincsek gyakori fertőtlenítését is, továbbá rendszeres kézmosást. A zsebkendőket csak egyszer szabad használni, utána a kukába kell dobni őket.

Olyan diákot, aki olyan országban járt, ahol már jelen van a fertőzés, de nincsenek tünetei, nem lehet kizárni az oktatásból. Emellett figyelmeztetni kell a szülőket, hogy semmiképpen se engedjék iskolába a gyereküket, ha megfázott vagy influenzás. (km)