Egyéb kategória

Kinyitották a szabadtéri sportpályákat, járhatnak edzésre a gyerekek

A közegészségügyi hivatal döntése értelmében mától használhatók a szabadtéri sportpályák, de szigorú óvintézkedéseket kell betartani. A fizikai kontaktus nélküli sportoknál (például futás, tenisz stb.) egyszerűbb a helyzet, a többi sportra útmutatót dolgozott ki a hivatal.

A nyitásról Ivan Husár, az oktatási minisztérium sportért felelős államtitkára és Ján Mikas országos tiszti főorvos tájékoztatott.

Például ha a legnépszerűbb sportot, a focit vesszük, a futballpályán 30×30 méteres területet kell kijelölni, ezen egyszerre 5 gyerek (illetve felnőtt) edzhet, nem kell maszkot viselniük, de a fizikai kontaktust kerülni kell. Vagyis leginkább passzolás, kapura rúgás, különféle egyéni gyakorlatok jöhetnek szóba. A futballpálya többi 30×30-as részein további ötfős csoportok gyakorolhatnak. Az edzésekre nem járhatnak szülők, szurkolók, csak az edzők és a létesítmény alkalmazottjai lehetnek jelen, nekik maszkot kell viselniük. Edzés előtt és közben is mindenkinek fertőtlenítenie kell a kezét, erről a sportklubnak kell gondoskodnia. Mindenkinek a saját üvegéből kell innia, nem lehet használni az öltözőket, a zuhanyzók és a vécék is zárva maradnak (a minisztériumi útmutató szerint ha mégis szükség lenne rá, ki lehet nyitni egy vécét).
Edzés után mindent fertőtleníteni kell, a sporteszközöket is, és minden edzésen nyilvántartást kell vezetni arról, kik vettek rajta részt.

Mostantól elvileg az iskolák, az önkormányzatok sportpályái is használhatók, kérdés, hogy ott ki ellenőrzi a szabályok betartását. A gyerekeknek ezeken a pályákon maszkot kellene viselniük és kétméteres távolságot kell tartaniuk egymástól. Az államtitkár elmondása szerint például az iskola udvarán levő focipályán az egyik térfélen öt gyerek passzolgathatna vagy rúghatna kapura, a másik térfélen szintén öt, szigorúan két méterre egymástól.
Husár az ellenőrzéssel kapcsolatban azt mondta, az oktatási minisztérium és a közegészségügyi hivatal ezt nem tudja ellenőrizni, talán a városi vagy az állami rendőrség…

Ám ahogy a mondás tartja, nem lehet minden passz mellé rendőrt állítani, illetve bizarr elképzelés, hogy a bíró helyett ezentúl a városi rendőr fújjon le egy becsúszást, ha szabályos, ha szabálytalan. (l)