Egyéb kategória Oktatás

Körülbelül 32 ezer alapiskolásnak nincs otthon internet-hozzáférése

Az Oktatáspolitikai Intézet adatai szerint több mint 32 ezer alapiskolásnak nincs internet-hozzáférése otthon, de a legoptimistább becslés szerint is minimum 23 ezerre tehető a számuk. Ezáltal több tízezer gyerek nem vehet részt a már ötödik hete zajló távoktatásban.

1637t„Az iskoláknak és a pedagógusoknak adott központi útmutatások is javarészt az online oktatásra vonatkoznak, ez pedig negatívan érinti a szegényebb gyerekeket és a roma származású tanulókat” – magyarázta Michal Rehúš, az oktatási minisztérium elemző intézetének igazgatója.

„Valójában sok olyan gyereknek is problémát okoz a távoktatás, akinek van internete, például azért, mert egy vagy több testvérével kénytelen osztozni a számítógépen, sőt, esetleg a távmunkában dolgozó szüleivel is” – mutatott rá az Oktatáspolitikai Intézet.

Szintén gondot jelentenek a családok lakhatási körülményei, becslések szerint a 6 és 11 év közötti gyerekek közül minden második kisebb lakásban él, mint amilyen megfelelne családja szükségleteinek, ezért az otthoni környezet nem alkalmas arra, hogy nyugodtan tanuljon.

További probléma, hogy körülbelül 110 ezer gyerek számára többé-kevésbé az iskolai ebéd jelentette a napi egyszeri meleg étkezést. „Ez 2018-as adat, a jelenlegi gazdasági, társadalmi helyzetben joggal feltételezhető, hogy most még több ilyen gyerek van, és a számuk növekedni fog” – áll a jelentésben.

Az intézet javaslata szerint ebben az időszakban is lehetővé kell tenni, hogy az iskolai étkezdék ebédet adjanak az ezt kérvényező szülők gyerekei számára. Emellett biztosítani kell az oktatást valamennyi gyerek számára, beleértve a speciális igényű gyerekeket is, módosítani kell a tananyagot, valamint a tanulók értékelésének szabályait és módját. (l)