Oktatás

Egy hét múlva iskola! A gyerekek 60-70%-a tér vissza

Az óvodák iránt még nagyobb az érdeklődés a szülők részéről, mint az iskolai alsó tagozat iránt – derült ki Branislav Gröhling körútján. A június 1-jei nyitás előtt az iskolákat járja az oktatási miniszter, ma Nyitrán és környékén keresett fel öt óvodát, illetve iskolát.

„Még nincsenek pontos adatok arról, hogy mennyi gyereket fognak iskolába járatni a szülők, de az eddigiek alapján úgy saccoljuk, 60-70 százalék között lesz az arány. Biztosan adódnak előre nem látható problémák, de mindenben együttműködünk a fenntartókkal és az igazgatókkal. Menet közben oldják meg a felmerülő gondokat, az adott iskolára szabva. Az igazgatóknak át kell szervezniük az oktatás menetét, minden a tantermek és a pedagógusok számán múlik” – jelentette ki Gröhling a TASR-nek.

⇒ A FELSŐ TAGOZATOS PEDAGÓGUST ÁTSOROLHATJÁK AZ ALSÓ TAGOZATRA VAGY A NAPKÖZIBE

Marek Hattas, Nyitra polgármestere azt mondta, az óvodák iránt még nagyobb az érdeklődés, a szülők 80 százaléka szeretné igénybe venni az óvodai nevelést. „Előfordulhat, hogy nem tudunk eleget tenni minden szülő kérésének” – mondta a polgármester.

Az oktatás részleges újraindítására vonatkozó rendelet szerint az óvodák előnyben részesítik a felvételnél az egészségügyi dolgozók és a fegyveres testületek alkalmazottainak gyerekeit. Az óvodákban 15 gyerek lehet egy osztályban, az iskolákban 20. Az első öt évfolyamban indul újra a tanítás, de nem kötelező jelleggel, a szülő dönti el, hogy járatja-e júniusban iskolába a gyerekét. (l)

EZT MINDENHOL EL KELL VÉGEZNI A NYITÁS ELŐTT