Egyéb kategória

Magyar fejlesztés dobhatná fel a romániai digitális oktatást

Július 15-ig egyszerű regisztrációval bárki elmerülhet a földigiliszta vagy a négyütemű motor szerkezetében, a Föld kialakulásában vagy Leonardo műhelyében, vagy azokban a kémiai kísérletekben, amelyeket a kiadó vett fel például a Szegedi Tudományegyetem különböző laboratóriumaiban.

Az Átlátszó Erdély lapban Szabó Tünde írását olvashatjuk arról, hogy a romániai oktatási miniszter és az állami tankönyvkiadó igazgatója magyar digitális oktató programmal ismertette meg a romániai tanárokat.

A webináriumon a szegedi Mozaik Kiadó fejlesztette mozaBook programot és az abban megnyitható tankönyvek, oktatási segédanyagok online tárházaként működő mozaweb.com felületet mutatták be több mint három órán keresztül. A mozaBook prezentációs szoftvert kifejezetten osztálytermi okostáblai felhasználásra fejlesztették ki; 2008-ban vezették be a magyarországi iskolákba. Jelenleg Windows-t futtató számítógépekre, Androidos és iOS-es okostelefonokra is lehet telepíteni a teljesen magyar fejlesztésű programot.

A problémák egyike: az iskolákat fenntartó önkormányzatokat nehéz meggyőzni, hogy szánjanak pénzt oktatási szoftverekre is, miközben a gépparkok, amelyekkel 2003-2009 között szerelték fel az iskolákat, teljesen elavultak, használhatatlanok.

A pedagógusok pedig Klaus Iohannis ígéretét, miszerint jelentős pénzeket fognak az oktatásba fektetni, már csak akkor hiszik el, ha a saját szemükkel látják azokat a befektetéseket – zárja írását a szerző.

Kiemelt kép: Gépkocsi felépítése a Mozaik Kiadó tananyagában. A kép forrása a kiadó Facebook-oldala.